Majitel tří titulů ATP zamířil bránit Kyjev. Nejsem Rambo, ale zůstanu, dokud nezvítězíme, říká

- Filip Lefenda

Někdejší ukrajinská hvězda Alexandr Dolgopolov je po krajanovi Stachovském dalším tenistou, který se během ruské invaze rozhodl bránit vlast se zbraní v ruce. Vítěz tří turnajů ATP má za sebou sedmidenní střelecký výcvik.

„Nestal se ze mě za týden Rambo, s výcvikem jsem ale spokojen. Z pětadvaceti metrů dokáži na pět pokusů třikrát zasáhnout cíl o velikosti hlavy,“ popsal čerstvou zkušenost třiatřicetiletý Dolgopolov. Popsal rovněž, kterak se zrodil jeho přesun do Kyjeva.

„Našlo se pár kluků, kteří chtěli vyrazit na Ukrajinu ze Spojených států. Vzali jsme s sebou neprůstřelné vesty a letěli do Záhřebu. Poté jsme pokračovali autem před Polsko do Kyjeva. Je to můj domov a budu ho bránit. Zůstanu tam, dokud nezvítězíme,“ uvedl rodák z ukrajinské metropole.

V době, kdy válka na Ukrajině začala, byl s matkou a sestrou v Turecku. Právě tam absolvoval zmíněný výcvik. „Měl jsem štěstí, že jsem se mohl učit od bývalého profesionálního vojáka. Jsem hrdý na to, jak je naše země pod útokem šíleného diktátora jednotná. Pravda je na naší straně,“ burcuje Dolgopolov.

Bývalý třináctý hráč planety odehrál poslední soutěžní zápas v roce 2018. „Byl jsem zvyklý na rakety a výplety, teď si zvykám na tohle,“ napsal Dolgopolov k fotografii vojenské výzbroje, kterou umístil na svůj Twitter. K aktivním zálohám se od začátku invaze připojili i další tenista Sergij Stachovskij či světový šampion v biatlonu Dmytro Pidručnyj.