Logická volba. Nadal znovu vynechá Miami, sbírku trofejí tak opět nedoplní

- Marek Bartošík

Odhlášení Rafaela Nadala z nadcházejícího Miami Open (23. března–3. dubna) není žádným velkým překvapením. Legendární Španěl má letos na kontě už sedmnáct zápasů na tvrdém povrchu, dnes proti Reillymu Opelkovi odehraje osmnáctý, navíc je za rohem jeho oblíbená antuková část sezóny. A aby měl pětatřicetiletý Nadal dost času na odpočinek a přípravu, raději obětuje jedno z velkých severoamerických Masters.

Miami Open je pro Rafaela Nadala zakletým turnajem. I když se tam probojoval ze třinácti dosavadních účastí hned pětkrát do finále, cenná trofej z této „tisícovky“ mu stále uniká. Zatím naposledy zavítal Nadal do Miami v roce 2017, kdy podlehl v bitvě o titul Rogeru Federerovi (3:6, 4:6).

A na další šanci zaplnit bílé místo v jinak velmi pestrých kariérních statistikách si musí španělský matador počkat minimálně do sezóny 2023, protože se rozhodl turnaj dobrovolně vynechat.

Nadal aktuálně hraje v Indian Wells, kde ho čeká osmifinále proti domácímu bombarďákovi Reillymu Opelkovi. V kalifornské poušti zatím zvládl souboje se Sebastianem Kordou (6:2, 1:6, 7:6) a Danielem Evansem (7:5, 6:3), jednalo se o jeho výhry číslo 16 a 17 v aktuální sezóně.

Předchozí triumfy přidal hvězdný Španěl v Melbourne, kde opanoval menší přípravný turnaj i grandslamové Australian Open, a poté na „pětistovce“ v mexickém Acapulcu.

A Nadalův program po Indian Wells? Do antukové části roku by měl vstoupit na Masters v Monte Carlu (10.–17. dubna), kde figuruje jeho jméno hned jedenáctkrát v listině šampionů. Následně se koná tradičně silně obsazená „pětistovka“ v Barceloně, kterou antukový král opanoval dokonce dvanáctkrát.

Po týdenním odpočinku následují v první polovině května další antuková Masters v Madridu a Římě, z nichž má Nadal pět, respektive deset vavřínů. Antuková série vyvrcholí tradičně grandslamovým Roland Garros (od 22. května), na kterém levoruký Španěl zvítězil třináctkrát.

Světovou čtyřku Nadala mimochodem letos čeká na jeho milovaném povrchu obhajoba 2860 bodů, nastřádat jich může až 5500.