Sázka na jednotu. Grandslamy se shodly na pravidlu o rozhodujícím setu

- Marek Bartošík

Až dosud platilo, že na každém ze čtyř grandslamů končil rozhodující set jiným způsobem. Na Australian Open se hrál za stavu 6:6 supertiebreak, na Roland Garros byl nutný rozdíl dvou gemů, na Wimbledonu se konal klasický tiebreak při skóre 12:12 a konečně na US Open se šlo do tiebreaku už za stavu 6:6. Zástupci turnajů velké čtyřky se ale nyní dohodli, že v následujících dvanácti měsících zkusí ve všech případech výhradně „australskou“ variantu.

Poměrně nečekanou, nicméně pro většinu tenisové komunity vítanou novinku oznámilo společné vedení grandslamových turnajů. Počínaje Roland Garros 2022 se bude v rozhodujícím setu hrát vždy pouze supertiebreak za stavu 6:6 na gemy.

Zmíněné pravidlo dosud platilo pouze na Australian Open, minimálně pro svůj nadcházející ročník ho ale přeberou všechny akce velké čtyřky. Rozhodnutí tedy bude platit na zbývajících grandslamech této sezóny (Roland Garros, Wimbledon, US Open) a na Australian Open 2023.

Do procesu diskuse se zapojili také zástupci ATP, WTA a ITF, klíčová byla snaha o větší konzistenci pravidel. Fanoušci i samotní hráči totiž byli nejednou z různorodých variant rozhodujícího setu zmatení.

Po uplynutí zkušební lhůty vedení grandslamů vyhodnotí důsledky jednotného pravidla. Případně až poté vejde nové nařízení v trvalou platnost.