Šebestová po premiérovém triumfu: Jsem moc ráda, ale na oslavy nebyl čas

- David Schlegel, Michal Hladký

Jednadvacetiletá Ivana Šebestová zapsala v egyptském Šarm aš-Šajchu životní úspěch, když na tamním turnaji s dotací 15 000 dolarů ovládla po boku Japonky Hiromi Abeové soutěž čtyřhry. Co momentálně 990. hráčka světového žebříčku dvouhry na cenný triumf říká?

Jak moc si premiérového titulu na okruhu ITF vážíte?
Vím, že spousta lidí považuje debl jen za doplňkovou soutěž k singlu, ale mě osobně hrozně baví, a proto jsem za tento titul moc ráda. Kvůli zranění jsem nějakou dobu čtyřhru vůbec na turnajích nehrála, poté bylo pro mě dost obtížné se do toho zpátky dostat. Možná i proto jsem ráda dvojnásobně.

V egyptském Šarm aš-Šajchu jste nastoupila po boku Hiromi Abeové z Japonska. Jak jste se daly dohromady?
Popravdě jsme se domluvily asi pár dnů před zápisem. Původně jsem měla v plánu tady odehrát pouze dva turnaje, ale to se změnilo. Proto jsem spoluhráčku na třetí turnaj hledala až na poslední chvíli. Hiromi jsem poznala hned na mém prvním turnaji tady, hrály jsme proti sobě druhé kolo čtyřhry. Tak jsem ji zkusila oslovit. A povedlo se. (usmívá se)

Pro vás to bylo první finále v životě. Jak moc jste byla nervózní?
Nervózní jsem byla, ale to by byl asi snad každý, kdo hraje svoje první finále na okruhu. (směje se) Ale vzhledem k tomu, že mě čtyřhra opravdu baví, šla jsem si to hlavně užít.

Do turnaje jste vstoupily výhrou 6:0, 6:0 nad egyptsko-španělskou dvojicí Abdelaalová, Estevezová Grillová. Ukázal vám zápas něco směrodatného, nebo to byl zápas na jednu bránu?
První zápas byl dle mého názoru na jednu bránu. Pro nás to ale byla výhoda, mohly jsme se spolu víc seznámit herně i lidsky.

Ve druhém kole jste v supertiebreaku udolaly druhé nasazené duo Ma, Uedaová. To bylo docela velké vítězství...
Ano, určitě to nebyl jednoduchý zápas, ale vzájemně jsme se doplňovaly. Sedly jsme si jak herně, tak tím, jak nás debl baví a jak jsme si ho užívaly. Důležitý byl pro nás začátek supertiebreaku (Šebestová s Abeovou vyhrály první tři výměny – pozn. red.).

Následovala výhra nad bělorusko-ruským duem Dmitruková, Maklakovová 7:5, 6:4. Vaše premiérové finále bylo na světě.
V prvním setu jsme byly minus servis, ale soupeřky nám naštěstí pomohly a podání nám vrátily. V koncovce prvního setu jsme byly odvážnější a nebály jsme se toho. Druhý set byl jak na houpačce, protože jsme si prohrávaly servisy. Jednou jsme si ho ovšem v polovině setu udržely. To rozhodlo.

Ve finále jste si pak poradily s dvojicí Ambrosiová, Cadarová 6:4, 1:6, 10:4. Jak jste viděla rozhodující momenty?
První set byl s jedním brejkem, který byl na naší straně. Hrály jsme aktivně a pomáhaly si na síti. Soupeřky mi přišly lehce zaskočené. Druhý set se ale naprosto obrátil. Soupeřky začaly hrát to, co chtěly, a v podstatě nás k naší hře nepustily. Supertiebreak jsme dobře začaly a soupeřky trošku znejistily, přestaly hrát v takovém množství to, co fungovalo ve druhém setu. My hrály aktivně, což fungovalo.

Jak jste měly s vaší spoluhráčkou rozdělené role?
Role jsme nijak rozdělené neměly. Obě jsme se snažily být aktivní jak od sítě, tak zezadu. Prostě jsme se vzájemně doplňovaly.

Vy jste ale do Egypta jistě vyrazila i za singlovými úspěchy. Tam jste na třech turnajích zatím uhrála jen jedno kolo. Co vám chybí k tomu, abyste byla úspěšnější?
Ano, hlavním cílem byl a je singl. Bohužel to tady moc nevychází, ale o tom sport už je. Jednou jste nahoře, jednou dole. A abych odpověděla na otázku: trénovat a hrát zápasy. Protože to mi teď momentálně chybí nejvíc.

Na světovém žebříčku vám ve dvouhře patří 990. místo, loni jste postoupila do finále Mistrovství České republiky. Je vám jednadvacet let. Jaké máte cíle pro letošní sezónu?
Ráda bych se dostala v rankingu WTA do 700. místa.

Jak se vám líbí zázemí v Egyptě? Nyní tam budete hrát už čtvrtý týden v řadě.
V Egyptě jsem už asi posedmé. Hraje se mi tady dobře. Uhrála jsem tady vždycky své nejlepší výsledky, takže to možná bude i ten důvod, proč se sem vracím. Hlavně je tady oproti jiným turnajům v tuto dobu tepleji. Co se týče zázemí, tak se jedná o klasický resort. Jídlo je tady průměrné. První dva týdny jsou fajn, ale pak už těstoviny a rýže lezou krkem. (směje se) Ale dá se to vydržet.

V Egyptě hraje i řada českých mužů, držíte spolu a fandíte si navzájem? Barnat s Dudou vyhráli ve stejný den také titul. Oslavili jste to nějak společně?
Ano, je tady fajn parta. Kluky jsem hrát finále neviděla, protože jsem v ten stejný čas sama hrála, ale večer jsme se potkali na večeři, kde jsme pokecali. Co se týče oslav, tak na ty nebylo moc času. Všichni jsme hráli další den zápasy.

Jak jste na tom po zdravotní stránce?
Musím zaklepat, ale po zdravotní stránce se momentálně cítím dobře. Po předchozích zraněních jsem ráda, že teď můžu trénovat a hrát naplno.

Jaký je váš další turnajový plán?
Plánuju ze dne na den, nicméně předběžný plán je tady odehrát ještě jeden nebo dva týdny. Pak se s největší pravděpodobností budu vracet domů a pomalu přecházet na antuku. Uvažuji nad turnaji s dotací 15 000 dolarů v Turecku.

Egypt Women’s Future, Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo: ŠEBESTOVÁ, Abeová (JPN) – Abdelaalová (EGY), Estevezová Grollová (ESP) 6:0, 6:0
Čtvrtfinále: ŠEBESTOVÁ, Abeová (JPN) – Ma (CHN), Uedaová (JPN) 6:4, 1:6, 10:3
Semifinále: ŠEBESTOVÁ, Abeová (JPN) – Dmitruková, Maklakovová 7:5, 6:4
Finále: ŠEBESTOVÁ, Abeová (JPN) – Ambrosiová (GER), Cadarová (ROU) 6:4, 1:6, 10:4