Macháč se chystá na světovou jedničku. Kvůli tomuhle tenis hraju, hlásí ze Spojených států

- Jan Vojkůvka

Jednadvacetiletý Tomáš Macháč není žádný vyjukaný mladíček. Ve světě profesionálního sportu toho odehrál už spoustu. Vyhrál několik challengerů, zahrál si hlavní soutěže na grandslamových turnajích, přesto však tento týden zažívá dva debuty. Ten první si odbyl, když poprvé nastoupil v hlavní soutěži turnaje ATP Masters. Druhá premiéra, souboj se světovou jedničkou, jej čeká v sobotu.

Byť je Macháč aktuálně na světovém žebříčku na 158. místě, výkonnost má někde úplně jinde. Na vině jeho propadu je výrazné odepisování bodů ke konci února a ze začátku března. Nyní naopak nastává období, kdy příliš bodů obhajovat nemá a může začít jeho spanilá jízda za proniknutím do první světové stovky.

Tato pouť začala rozhodně dobře. V Indian Wells úspěšně prošel kvalifikací a v úvodním kole pak porazil Australana Alexeie Popyrina. Los se s ním ovšem příliš nemazlil a hned ve druhém kole tak narazí na aktuální světovou jedničku Daniila Medveděva, jednoho z nejtěžších možných soupeřů, které mohl vyfasovat.

„Myslím, že přesně to je ten důvod, proč jsem si tenhle sport zvolil. Samozřejmě hrajeme pro peníze, body a zlepšování své pozice v žebříčku, ale myslím, že nejdůležitější věcí v tomto sportu jsou právě tyhle milníky,“ byl upřímný v rozhovoru pro oficiální stránky ATP. „Kvalifikujete se, vyhrajete první kolo a pak hrajete proti nejlepšímu hráči světa. Tohle je dárek za to, že hrajeme tento sport.“

„Jsem skutečně nadšený a opravdu se na zápas těším. Půjdu do utkání s tím, že nechci jen bojovat, ale především si užít ty chvíle. Ale samozřejmě budu bojovat o vítězství,“ podotkl s tím, že by rád celý zápas odehrál uvolněně. Že by jej svazovala nervozita? Ač si uvědomuje, proti komu nastoupí, nemůže být o nějaké nervozitě řeč.

„Jeho úspěchy a celá kariéra je neuvěřitelná. Nejsem ten typ člověka, co by vám řekl, že jde zápas vyhrát,“ upozornil, že zároveň stojí pevně nohama na zemi. „Už ale nějaké zkušenosti ze zápasů proti nejlepším mám. Hrál jsem s Berrettinim, dvakrát se Schwartzmanem. Myslím, že díky tomu mám vědomí, jak bojovat o vítězství proti tak dobrému hráči.“

Macháč, jenž během kariéry vyhrál tři challengery a čtyřikrát slavil dříve na okruhu ITF, zatím v této sezoně předvádí výborné výkony. Z 22 soutěžních zápasů prohrál jen pětkrát a povedlo se mu ukořistit trofej v Traralgonu. Na Australian Open prošel z kvalifikace do druhého kola, pak přidal postup z kvalifikace do osmifinále v Marseille a nyní dokázal vyhrát zápas v hlavní soutěži i na Masters v Indian Wells.

A tak není divu, že zdravé sebevědomí v sobě musí pěstovat. A rohodně se o to snaží. „Soupeřova hra je podle mě bez větších chyb. Hraje velmi dobře od základní čáry, na servisu je jako bestie a má velmi kvalitní return. Bude to hodně těžký zápas, ale pokusím se odvést co nejlepší výkon, abych se pokusil přiblížit k postupu,“ dodal.

Utkání Tomáše Macháče s Daniilem Medveděvem bude jedním z prvních, které se v Indian Wells rozehraje. Začátek je naplánován na 20:00 středoevropského času.