Výhra číslo 700! Chci toho dokázat ještě víc, věří si Murray

- Petr Sumbal

Byla to pořádná fuška, ale nakonec se Andy Murray vytoužené jubilejní výhry číslo 700 dočkal. V prvním kole turnaje v Indian Wells se mu do cesty postavil už potřetí během dvou měsíců Japonec Taro Daniel a skotský tenista po dvou hodinách vydřel třísetovou výhru 1:6, 6:2, 6:4. „Byl to můj cíl, jsem rád, že jsem ho dokázal splnit,“ liboval si Murray, který může osmou stovku výher načít ve druhém kole proti Alexanderu Bublikovi.

Nejedná se o žádný bezvýznamný milník. Murray se svou sedmistou profesionální výhrou dostal do prestižní společnosti svých velkých rivalů Rogera Federera (1251 výher), Rafaela Nadala (1043) a Novaka Djokoviče (991). Žádný další aktivní tenista více než 700 výher na kontě nemá.

A Murray si taky tohoto úspěchu dostatečně považuje. „Taro hrál velmi dobře, ale já taky a díky tomu se mi povedla otočka (z 0:1 na sety). Na konci minulého roku jsem si dal cíl na tuto metu dosáhnout, takže jsem rád, že se mi to teď povedlo. Není mnoho hráčů, kteří to dokázali,“ uvedla bývalá světová jednička po vítězství nad Japoncem Tarem Danielem v prvním kole turnaje v Indian Wells.

Murrayho kariéru značně přibrzdila zranění, v poslední době se ale naštěstí 34letému veteránovi zdravotní trable vyhýbají a motivace do dalších sezón mu rozhodně nechybí. „Nebýt všech těch problémů, které mě v posledních letech potkaly, měl bych teď na kontě patrně mnohem více než 700 výher,“ tuší Murray. „Ale nepřestávám bojovat, pořád si před sebe kladu další cíle a milníky, které chci překonat.“

Konkrétněji tenista, který hodlá darovat veškeré své výtěžky z letošních turnajů na pomoc Ukrajině, své další kariérní cíle nespecifikoval. Dá se očekávat, že výhra číslo 800 už bude mimo jeho dosah, ale může ho lákat například obohacení své sbírky úspěchů o 47. titul. Zatím posledním turnajem, který Murray ovládl, byly Antverpy v roce 2019.

Na turnaji v Indian Wells, jemuž je pro jeho vysokou prestiž přezdíváno pátý grandslam, si Murray zahrál jednou ve finále (2009), vyhrát místní trofej se mu nikdy nepovedlo. Letos by byl jeho triumf mimořádným překvapením, po několika operacích kyčle už Murray není tím hráčem, kterým byl před lety, kdy vyhrál například dvakrát Wimbledon (2013, 2016), US Open (2012) nebo olympijské hry (2012, 2016).

Ve druhém kole si Murray zahraje s Kazachem Alexanderem Bublikem, se kterým oba dosavadní vzájemné zápasy vyhrál, ten poslední letos v únoru v Rotterdamu 7:6(6), 6:4. Ani dál před Murraym neleží nijak nehratelný los, spodní část pavouka se po odhlášení Novaka Djokoviče stala o něco hratelnější, když Srbovo místo zaujal Grigor Dimitrov.

„Původně mi hrozil Novak, teď je na jeho místě Grigor, to je ale také skvělý tenista,“ varuje Murray před sílou Bulhara. „Novakova absence nicméně v naší sekci bezpochyby otevřela šanci pro ostatní. Teď mě ale čeká Bublik, který měl výborný start do sezóny a nebude lehce k poražení,“ zůstává Murray raději opatrný a myslí jen na nejbližší zápas.