Neúčast Bartyové na amerických turnajích? Politováníhodné, rýpla si do světové jedničky Heninová

- Jan Vojkůvka

Rozhodnutí Ashleigh Bartyové vynechat turnaje v Indian Wells a Miami se nesetkalo pouze s porozuměním. Za všechny shrnula názor bývalá světová jednička Justine Heninová, která označila rozhodnutí Australanky za politováníhodné. Podle Belgičanky s sebou pozice světové jedničky přináší i určitou zodpovědnost.

Pětadvacetiletá Bartyová do této sezony vlétla doslova po hlavě a ještě nepoznala hořkost porážky. Odehrála však pouze dva turnaje. Na začátku ledna vyhrála turnaj v Adelaide a posléze si bez ztráty setu dokráčela pro triumf na Australian Open.

Australanka tím upevnila post světové jedničky a každý očekával, že po dvou letech, kdy neabsolvovala kvůli covidu kompletní program, se letos představí na všech velkých turnajích. Avšak poté, co vynechala turnaje v Dauhá i Dubaji, se nepředstaví ani na velkých amerických turnajích.

„Bohužel, mé tělo se po Australian Open nezotavilo tak, jak jsem očekávala a nemohla jsem se adekvátně připravit na Indian Wells a Miami,“ uvedla Bartyová v prohlášení. „Nevěřím, že jsem na úrovni, která je potřebná k tomu, abych tyto turnaje vyhrála. Proto jsem se rozhodla se z obou akcí odhlásit.“

Ne každý však takové rozhodnutí kvituje. Asi nejlépe to shrnula Justine Heninová, sedminásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička. „Rozhodnutí vynechat Indian Wells a Miami je politováníhodné,“ uvedla.

„Když jste světovou jedničkou, máte určitou zodpovědnost. Takže rozumím všem kritikům, kteří říkají, že obzvláště v ženském tenise je potřeba, aby na největších turnajích startovaly nejlepší hráčky,“ podotkla a svou myšlenku rozvedla: „Když na turnajích nejsou a nehrají, přichází se o vytváření skutečných rivalit. Není potřeba, aby každou akci vyhrávala stejná hráčka, ale je potřeba, aby nejlepší tenistky byly na takových turnajích neustále přítomné.“

Devětatřicetiletá Belgičanka však chápe, že poslední roky byly obtížné a rozzlobení fanoušci k tomu tak musí přistupovat. „Období covidu bylo tak bezprecedentní, že nemůžeme soudit. Můžeme se jen pokusit představit si, čím si hráči za poslední dva roky prošli,“ upozornila s tím, že Bartyová jako Australanka byla loni na cestách od března až do září a kvůli covidovým restrikcím si nemohla prostě zaletět domů na dovolenou.

„A pak vyhrála domácí Australian Open a historie už ukázala, jak těžké to je, i když to v jejím podání vypadalo jako procházka růžovým sadem. Musely to ale být hodně vyčerpávající dva týdny,“ podotkla Heninová.

„WTA má ale v Bartyové skvělou světovou jedničku. Je nepopiratelná a zaslouží si to na 200 procent. Líbí se mi, jak chytře řídí svou kariéru. Vždy byla v souladu se sebou samotnou. Navíc se nebojí říct, že se potřebuje zastavit a vzít si pauzu, pokud cítí, že je to správná volba. A je to její právo,“ dodala smířlivě.