Světový tenis se vrátí do Číny! Opelka plány ATP zkritizoval

- Jan Vojkůvka

Poprvé od propuknutí pandemie covidu-19 se světový tenis vrátí do Číny. K umístění čtyř podzimních turnajů do čínských měst rozhodla ATP, která zveřejnila kalendář pro druhou polovinu sezony. Tento plán se ovšem vůbec nelíbí americkému tenistovi Reillymu Opelkovi, který jej zkritizoval.

„Jeden den se chce ATP spojit s WTA a další den nás pošle hrát plný program do Číny,“ rýpnul si Opelka na svém Twitteru. Připomněl tím kauzu se zmizením čínské tenistky Šuaj Pcheng, po kterém se WTA rozhodla v probíhající sezoně nepořádat žádné turnaje na čínském území.

Také tím připomněl možnost, že by se ATP a WTA mohly spojit do jedné federace. Tuto možnost podporuje i spousta mužských tenistů. Poslední kroky ATP však naznačují, že situace nebude tak horká, jak se mohlo zdát, když se obě asociace nedokážou názorově spojit ani v otázce pořádání (a nepořádání) turnajů.

ATP naplánovala v Číně celkem čtyři turnaje. Od 26. září se budou hrát dvě akce ATP 250 v Čcheng-tu a Ču-chaji. Od 3. října se bude konat ATP 500 v Pekingu a o týden později pak Masters v Šanghaji.

Kritizovaným krokem je také umístění moskevského Kremlin Cupu do kalendáře. Byť byly turnaje v Rusku a Bělorusku zrušeny, říjnová akce v Moskvě prozatím v mužském kalendáři figuruje. Jaký však bude osud tohoto halového podniku, zatím není jisté.