Zverevův (ne)trest. Za ostudu v Mexiku dostal podmínku, může dál hrát

- Marek Bartošík

Alexander Zverev už zná svůj trest za ostudné chování na nedávném turnaji v mexickém Acapulcu. Třetí hráč žebříčku ATP dostal od vedení asociace podmíněný zákaz startu na dva měsíce a pokutu ve výši 25 tisíc dolarů, podmínka mu skončí přesně rok od incidentu (čili 22. února 2023). Pokud si tedy německý tenista dá pozor a vyvaruje se podobných zkratů jako v Acapulcu, udělení trestu od ATP ho mine.

Dva týdny po neslavném vystoupení Alexandera Zvereva na „pětistovce“ v Acapulcu, z něhož byl po verbálním a zčásti i fyzickém napadení rozhodčího diskvalifikován, rozhodlo vedení ATP o postihu pro zmíněného provinilce.

Olympijský šampion z Tokia vyvázl ze situace poměrně lacino, jelikož se vyhnul zákazu hraní, po kterém volal například bývalý první hráč žebříčku Mats Wilander. Čtyřiadvacetiletý Zverev bude hrát následující rok pod podmínkou, že se nedopustí nesportovního chování nebo verbálního či fyzického útoku například na rozhodčí.

Jestliže by ale pravidla porušil, vyfasoval by osmitýdenní zákaz hraní a také pokutu 25 tisíc dolarů. Připomeňme, že za svůj zkrat v Mexiku už musel zaplatit 40 tisíc dolarů, k tomu přišel o kompletní finanční výdělek z turnaje (prize money) ve výši 31 570 dolarů.

Zverev odehrál na konci minulého týdne kvalifikaci Davis Cupu na antuce v Brazílii, kde pomohl Němcům dvěma body k postupu na finálový turnaj. Nyní ho čeká Masters v Indian Wells, na němž bude patřit k největším favoritům na zisk trofeje. Jeho dosavadním maximem v kalifornské poušti je však pouze čtvrtfinále z loňského ročníku.