Vysoká pokuta nestačí. Zverev by měl být suspendován, volá Wilander

- Jan Vojkůvka

Pokuta ve výši 71 570 dolarů není dostatečná, aby potrestala chování Alexandera Zvereva v Acapulcu. Alespoň to si myslí bývalá světová jednička Mats Wilander. Bývalý tenista ostře zkritizoval Zverevův zkrat a volá po jeho tvrdém potrestání, kterým by měla být několikaměsíční suspendace.

Čtyřiadvacetiletý Zverev v Acapulcu neunesl porážku v úvodním kole čtyřhry, ve které spolu s Marcelem Melem prohráli s Britem Lloydem Glasspoolem a Finen Harrim Heliovaarovou 2:6, 6:4, 6:10. Po konci duelu začal bouchat raketou do umpiru tak, že měl rozhodčí co dělat, aby se ranám vyhnul. Olympijský vítěz navíc doplnil toto smutné představení nevybíravým slovníkem.

Za tento svůj zkrat byl z turnaje vyloučen (dál pokračoval v singlu), bylo mu odebráno veškeré prize money ve výši 31 570 dolarů a obdržel také pokutu ve výši 40 tisíc dolarů.

Podle Wilandera je to však málo a volá po mnohem přísnějším trestu. Zároveň by byl rád, kdyby Zverev navštívil psychologa.

„Pokud hráč rozbije svou raketu o umpire a chybí doslova centimetry, aby trefil i nohu rozhodčího, neměl by být znovu puštěn na tenisový kurt, dokud nebude nějaký čas navštěvovat odborníka,“ nebral si servítky Wilander.

„Musíme ho patřičně potrestat. Že mu dovolíme, aby po týdnu nebo dvou šel zase hrát profesionální tenis, je příliš brzy,“ pokračoval Švéd. „Někomu s takovým chováním byste měli dát tříměsíční nebo půlroční zákaz činnost. Nedovolíte mu hrát nejdůležitější turnaje v jeho kalendáři, což jsou grandslamy, Masters nebo Davis Cup.“

Wilander tím narážel na to, že se Zverev o víkendu představil v německém dresu během kvalifikace Davis Cupu a že se představí také na turnaji v Indian Wells.

„Chci říct, nevím, kde je pomyslná hranice, ale jít hrát po tak krátké době se nezdá být příliš fér vůči ostatním hráčům. Možná je načase mít nějaký profesionální tenisový orgán, který bude taková rozhodnutí na úrovni ATP, ITF, WTA a olympijského výboru přijímat,“ dodal Wilander.

Zverevovo chování momentálně vyšetřuje Miro Bratojev z ATP. Německému tenistovi tak rozhodně hrozí další dodatečné potrestání, včetně možné suspendace.