Ukazujeme světu, že se zvedáme! Češi se chtějí vrátit do Davis Cupu zkušenější

- Marek Bartošík

Skóre 0:4 je pro české tenisty až příliš kruté, v kvalifikačním utkání Davis Cupu proti Argentincům rozhodně měli hlavně v pátečních singlech příležitosti. Stále ale platí, že mladá parta kolem Tomáše Macháče a Jiřího Lehečky teprve sbírá zkušenosti a postupně si zvyká na souboje s nejlepšími z nejlepších. „Budeme se snažit dělat co nejvíc, abychom se individuálně zlepšovali, získávali zkušenosti na okruhu ATP a pak je zužitkovali v Davis Cupu,“ má jasno dvacetiletý Lehečka.

Argentinci byli v duelu o postup na finálový turnaj Davis Cupu zkrátka silnější a na své milované antuce rozehranější, Češi ale můžou opouštět Buenos Aires se vztyčenou hlavou a s nadějí do dalších reprezentačních bitev.

„Ukazujeme světu, že se zvedáme. Český mužský tenis jde hodně nahoru, máme víc a víc zkušeností a už nás ve světě znají. Když budeme makat a zlepšovat se, budeme velmi nepříjemným soupeřem,“ sebevědomě hlásí jednadvacetiletý Tomáš Macháč, jenž v pátečním utkání pořádně potrápil excelentního antukáře Diega Schwartzmana.

Sympatický výkon předvedl také Jiří Lehečka proti na antuce skvěle rozehranému Sebastiánovi Báezovi. „Potenciál konkurovat lepším státům máme,“ souhlasí se svým týmovým parťákem Lehečka. „Když nás doplní ještě Jirka Veselý, který má více zkušeností v Davis Cupu, budeme za to rádi.“

Macháč s Lehečkou jsou navíc konkurenceschopní nejen ve dvouhře, ale i ve čtyřhře. Na kontě sice mají zatím jen šest odehraných zápasů mezi dospělými, nicméně spolupráce jim evidentně sedí.

„Když už jsme spolu nastoupili, hráli jsme opravdu dobře. Letos jsme porazili De Jonga a Haaseho. Loni v Davis Cupu nám proti Mahutovi a Herbertovi chybělo pár míčků, byl to skvělý debl,“ připomněl Macháč, který v sobotu spolu s Lehečkou nenašel recept na elitní argentinské deblisty Máxima Gonzáleze a Horacia Zeballose.

Aby Macháč s Lehečkou zvýšili při dalším startu šanci na svou premiérovou deblovou výhru v Davis Cupu, měli by na turnajích odehrát více společných deblů. „Když bude možnost, určitě to dohromady dáme,“ nepochybuje Lehečka. „Naše úroveň není špatná, ale když podmínky nejsou takové, jaké máme rádi, náš level ještě nestačí.“

Za více společných vystoupení Macháče a Lehečky by byl rád i daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil. „Chtěl bych, aby spolu hráli více deblových turnajů, protože return a volej se naučíte nejvíce v zápasech. A právě debl může v Davis Cupu rozhodovat,“ uvědomuje si Navrátil.

Na Čechy teď čeká půl roku zápolení na turnajích, kdy budou mít prostor na sbírání různorodých zkušeností. A poté v polovině září zabojují v důležité baráži o účast v kvalifikaci příštího ročníku Davis Cupu.

„Doufám, že náš mužský tenis je díky mladým na vzestupu. Davis Cup je hodně posouvá. A poslední slovo neřekl ani Jirka Veselý. Doufám, že tým bude zdravý a připravený na září, abychom pak zase mohli hrát o postup do finále,“ přeje si čtyřiašedesátiletý Navrátil.

„Důležitý bude los. Můžeme hrát doma, ale také je tam dost jihoamerických týmů. Můžeme cestovat daleko na antuku, což by nebylo jednoduché,“ zmínil Navrátil.

Ať už dopadne los baráže jakkoliv, nejen Lehečka s Macháčem se budou chtít poprat za svou zemi proti libovolnému soupeři. „Určitě budeme nadšení, pokud dostaneme šanci být zase v týmu,“ doplnil po přínosné argentinské misi Lehečka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený JSME ČESKÝ TENIS ?? (@jsmeceskytenis)