Davis Cup: Konec českých nadějí. Argentina postoupila bez ztráty bodu na finálový turnaj

- Redakce

Čeští tenisoví reprezentanti si letos na finálovém turnaji Davisova poháru nezahrají. Favorizovaní Argentinci opanovali také třetí utkání kvalifikace v Buenos Aires, když Máximo González a Horacio Zeballos ve čtyřhře vyzráli na Tomáše Macháče a Jiřího Lehečku ve dvou setech. Navázali tak na páteční singlové výhry Sebastiána Báeze a Diega Schwartzmana. Čtvrtý bod na konto domácích přidal za rozhodnutého stavu Federico Coria díky výhře nad Vítem Kopřivou. Na české tenisty čeká po porážce proti domácím favoritům pouze zářijová baráž o účast v kvalifikaci příštího ročníku slavné týmové soutěže.

Debloví specialisté Máximo González a Horacio Zeballos přidali rozhodující třetí bod na konto Argentiny v kvalifikačním souboji s Českou republikou na antuce v Buenos Aires, když porazili v sobotní čtyřhře Jiřího Lehečku a Tomáše Macháče bez ztráty podání 6:4 a 6:4.

Zkušení Argentinci se prezentovali soustředěným výkonem, ozdobeným řadou parádních volejů z obtížných pozic. González a Zeballos čelili v utkání jedinému brejkbolu, který ve čtvrtém gemu prvního setu odvrátili. Naopak příliš chybující Češi ztratili servis dvakrát – v sedmém gemu první sady a hned na úvod druhého dějství.

Argentina tak po deblu vedla 3:0 na zápasy a získala jistotu postupu na finálový turnaj Davis Cupu 2022. Naopak na Českou republiku čeká v září baráž o místenku v kvalifikaci příštího ročníku slavné týmové soutěže.

„Šance jsme měli, ale bohužel jsme se nesešli na returnu. Soupeři hráli dobře, deblově. Spíš nás mrzí dvouhry. Kdybychom měli aspoň jedno vítězství, soupeři by možná hráli jinak,“ uvedl jednadvacetiletý Macháč.

„Oba hrací dny lehce pršelo, kurt byl malinko klouzavější, ale ve velice dobrém stavu. Naší hře takové podmínky nesvědčí, jsme zvyklí opírat se o servis. Bohužel nám to nesedlo, největší problém byl v returnu,“ poznamenal o rok mladší Lehečka.

A jak oba vyhlížejí zářijovou „baráž o kvalifikaci“ Davis Cupu? „Určitě budeme oba nadšení, pokud dostaneme šanci být zase v týmu. Budeme se snažit dělat co nejvíc, abychom se individuálně zlepšovali, získávali zkušenosti na okruhu ATP a pak je zužitkovali v Davis Cupu,“ doplnil za oba Lehečka.

Český daviscupový tým nakonec odjíždí z Buenos Aires bez bodu. Vít Kopřiva totiž nestačil v posledním čtvrtém utkání na člena elitní stovky žebříčku Federica Coriu po hodině a 24 minutách 2:6 a 4:6.

Čtyřiadvacetiletý Kopřiva se po nevydařeném prvním setu otřepal a ve druhé sadě si vypracoval náskok 4:2. Posléze vedl ještě 4:3 a 40:0 při svém podání, šanci na zdramatizování duelu ale nevyužil. Češi tak prohráli s Argentinou 0:4 na zápasy.

„Pro mě to bylo super, za premiéru jsem moc rád. Vyzkoušel jsem si, jaké to je hrát před publikem a za českou reprezentaci. Věřím, že do příštích zápasů už to bude lepší,“ uvedl Kopřiva, který bohužel nenavázal na svou výhru nad Coriou z antukového challengeru v Sibiu (2019).

„On si na začátku pomáhal servisem a nedostával jsem se do hry. Po prvním setu jsem chtěl hrát daleko lepší tenis. Už jsem ho jednou porazil na turnajích, takže jsem věřil, že s ním dokážu hrát. Bohužel jsem to ale ve druhém setu nedotáhl,“ mrzelo daviscupového debutanta, jenž hodlá v příštích měsících nadále rozvíjet svou hru.

„Nemám co vypíchnout a zároveň nemám aspekt, který bych neměl zlepšit,“ dodal Kopřiva.

V kvalifikaci Davis Cupu uspěly kromě Argentiny i reprezentace Francie, Španělska, Nizozemska, Austrálie, Kazachstánu, Belgie, Švédska, Itálie, Jižní Koreje, Spojených států amerických a Německa.

Argentina – Česko 4:0
Pátek
Sebastián Báez (ARG, 62.) – JIŘÍ LEHEČKA (94.) 7:6(4), 6:3
Diego Schwartzman (ARG, 14.) – TOMÁŠ MACHÁČ (131.) 2:6, 6:2, 6:3

Sobota
Zeballos, M. González
– LEHEČKA, MACHÁČ 6:4, 6:4
Federico Coria (69.) – VÍT KOPŘIVA (168.) 6:2, 6:4