Daviscupový boj proti Argentině rozehrají v pátek Lehečka s Macháčem

- Jan Vojkůvka

Los úvodního hracího dne kvalifikace Davis Cupu mezi Argentinou a Českou republikou překvapení nepřinesl. Oba týmy nasadí to nejlepší, co v Buenos Aires mají. Jiří Lehečka se v roli jedničky představí od 16 hodin středoevropského času v duelu se Sebastiánem Báezem. Následovat bude duel Tomáše Macháče proti světové čtrnáctce Diegu Schwartzmanovi.

Čeští tenisté vstoupí v pátek v pravé poledne (argentinského času) do bojů o postup na finálový daviscupový turnaj. Pokusí se zopakovat svůj úspěch z minulé kvalifikace, kdy uspěli v březnu 2020 v Bratislavě. Tehdy porazili Slovensko 3:1 na zápasy. Duel v Argentině však bude o poznání složitější.

Domácí budou v Buenos Aires v rolích favoritů a hnát je za postupem bude zaplněný stadion. Češi tak budou čelit hodně divokému prostředí a bouřlivé atmosféře.

Kvalifikační souboj rozehraje v roli české jedničky Jiří Lehečka, který se střetne se Sebastiánem Báezem. Báez, jenž je argentinskou žebříčkovou trojkou, se na konci února blýsknul na turnaji v chilském Santiagu postupem do finále a bude pro Lehečku složitým oříškem.

Hlavním úskalím zápasu může být pro semifinalistu nedávného turnaje ATP 500 v Rotterdamu především to, že Báez od začátku února absolvoval už čtyři akce na antukových dvorcích. Dvacetiletý Lehečka naopak v této sezoně hrál prozatím pouze na tvrdém povrchu. Tréninky v Buenos Aires však naznačily, že se na své oblíbené antuce dokázal rychle aklimatizovat.

Druhým pátečním utkáním bude střetnutí mezi Tomášem Macháčem a Diegem Schwartzmanem. V tomto klání bude velkým favoritem 14. hráč světa z Argentiny, jenž na antuce odehrál v této sezoně už tři turnaje a v Buenos Aires a Riu de Janeiru se navíc probojoval do finále.

Macháč se zkraje sezony ovšem nachází ve velmi solidní formě. Vyhrál challenger v Traralgonu, na Australian Open prošel z kvalifikace do druhého kola a na podniku ATP v Marseille pro změnu zvládl projít z kvalifikace až do osmifinále. Navíc se v Davis Cupu prezentoval loni parádními výkony, když dokázal porazit Richarda Gasqueta i Daniela Evanse.

Los daviscupového kvalifikačního zápasu
Argentina – Česko

Páteční program (4.3.)
16:00 Sebastián Báez (62.) – Jiří Lehečka (94.)
17:30 Diego Schwartzman (14.) – Tomáš Macháč (131.)

Sobotní program (5.3.)
15:00 Zeballos, M. González – Kolář, Kopřiva
16:30 Diego Schwartzman (14.) – Jiří Lehečka (94.)
18:00 Sebastián Báez (62.) – Tomáš Macháč (131.)