Místo rakety se chopil pušky. Ukrajinský tenista Stachovskij se zapojil do války s Ruskem

- Jan Vojkůvka

Vyslyšel volání své země o pomoc a vydal se ji bránit vlastními silami. Bývalý tenista Sergij Stachovskij, jenž v lednu na Australian Open ukončil svou kariéru, se připojil k aktivním zálohám týden před ruskou invazí s nyní už je na frontové linii. Kyjevský rodák zanechal svou rodinu v Maďarsku a byl nasazen v Kyjevě.

Šestatřicetiletý Stachovskij, jenž se svou rodinou žije v Maďarsku, bedlivě sledoval napjaté ukrajinsko-ruské vztahy. Jakmile cítil, že situace může eskalovat, vůbec nezaváhal a podepsal své připojení k aktivním zálohám. V tu dobu ještě netušil, že Rusko skutečně podnikne invazi a jeho zemi napadne.

„Samozřejmě chci bojovat, to je jediný důvod, proč se snažím dostat zpátky. Zapsal jsem se do záloh. Nemám vojenskou zkušenost, ale dokážu zacházet se zbraněmi,“ řekl následně krátce po ruské invazi pro deník Sky News.

Po propuknutí války nabraly události rychlý spád. Stachovskij zanechal svou rodinu v bezpečí v Maďarsku a vypravil se do Kyjeva, kde podle něj mají lidé velmi dobrou morálku a nikdo ani náznakem neuvažuje nad tím, že by se ruské agresi podřídil a vzdal se.

„Doufám, že nebudu muset zbraň použít. Pokud ale budu muset, udělám to,“ hlásil bývalý tenista v dalším z rozhovorů a přiznal, že opustit rodinu bylo jediné, kvůli čemu chvíli váhal, jestli se do války zapojit. „Vím, že pro mou ženu je to ohromně těžké. Moje děti neví, že tu jsem. Nechápou, co to je válka. Jsou příliš malinké na to, aby pochopily, o co jde.“

Proč došlo k agresivnímu výpadu Ruska na ukrajinské území však nechápou ani mnozí dospělí lidé. Ani Stachovskij není výjimkou. Ví pouze to, že je nutné Rusko porazit a ochránit svou vlast, která nechce být pouhým ruským vazalem.

Ale jak na to?

„Podpora a všechny zákazy a sankce proti Ruské federaci v oblasti sportu či kultury jsou skvělé, fungují. Jsem si jistý, že fungují,“ uvedl přímo z Kyjeva, do něhož se ruské jednotky snaží prozatím marně probojovat, a ve kterém je Stachovskij už třetím dnem. „Ale ani to mu nezabrání v tom, co dělá, a někdo ho musí zastavit,“ řekl na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Během rozhovoru pro pořad Good Morning Britain byl ukrajinský tenista oděn v uniformě, což jen připomnělo, jak zoufalá situace na Ukrajině panuje.

„Nikdy v životě bych nevěřil, že by nás mohli v takovém rozsahu napadnout. Ale to je to, co má Rusko za cíl. Způsobit chaos a nestabilitu v Evropě,“ pokračoval. „Jsme trestáni za to, že chceme lepší život.“

Stachovskij se pozastavil také nad tím, jakou hrozbou je Rusko pro zbytek světa kvůli svým jaderným zbraním, které uvedl minulý týden do pohotovosti. „Nejsem si jistý, zda v dnešním světě můžete mít člověka, který má schopnost přikázat použití jaderných zbraní. Nikdo si nejsme jistí tím, co udělá,“ vyjádřil obavu.

Dnes již bývalý tenista, jenž ukončil v lednu svou bohatou kariéru, se během profesionálního tenisového života prokousal světovým žebříčkem až na 31. místo. Na kontě má čtyři tituly z okruhu ATP a dalších sedm trofejí z challengerů. Ve čtyřhře má na kontě rovněž čtyři tituly z okruhu ATP a na challengerech slavil vítězství celkem devatenáctkrát.

Nyní se však místo rakety chopil zbraně a doufá, že spolu se svými bratry v boji dokáže zastavit ruského agresora...