Tým přátel, kteří si pomáhají k lepším výkonům. Jsme dobrá parta, shodují se Kopřiva s Kolářem

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

Čeští tenisté se v Buenos Aires poctivě připravují na kvalifikační duel Davisova poháru proti Argentině, jenž je na programu ve dnech 4. a 5. března. Podle prvotních náznaků počítá kapitán Navrátil do dvouher s nejvýše postavenými Lehečkou a Macháčem, zasáhnout do akce jsou ale připraveni rovněž starší z českého osazenstva – Vít Kopřiva se Zdeňkem Kolářem.

Definitivně jasno o tom, kdo do jednotlivých zápasů nastoupí, stále není, a to včetně čtyřhry. „Zkoušeli jsme hrát dva sety v různých kombinacích dvojic. Možností je více,“ připustil Kopřiva s tím, že nominaci by se z úst kapitána měli Češi dozvědět během středečního večera. „Vzhledem k tomu, že se v sobotu začíná deblem a až poté se jde na dvouhry, může vzít čtyřhra spoustu energie. Pro kapitána to bude velmi náročné rozhodování. Všichni se na trénincích snažíme co nejvíce, abychom si nominaci zasloužili,“ podotkl 168. tenista žebříčku.

Bílovecký rodák je součástí daviscupové reprezentace podruhé. Poprvé byl nominován před dvěma lety do březnového klání proti Slovensku. „Hrozně rád na to vzpomínám. Bylo to těsně před covidem, žili jsme ještě normálně. Šlo o velmi příjemný víkend. Semkli jsme se, vyhráli a postoupili do finále v Innsbrucku. Byla to má premiéra, nikdy na ni nezapomenu,“ popsal čtyřiadvacetiletý Kopřiva.

Nominaci si užívá i tentokrát. „Je to změna. 25 až 30 turnajů v roce jsem sám. V Davis Cupu je to něco jiného. Je tu dobrá parta a bojujeme mezi sebou. Pro nás jako jednotlivce je to příjemné zpestření a užíváme si to. Týden je pro všechny přínosný. Tréninky mají svou kvalitu,“ libuje si vítěz pěti antukových podniků ITF. „Atmosféra je uvolněná a protkaná fórky, které k ní patří. Je dobře, že jsme na tom věkově všichni čtyři podobně,“ dodal.

Nejstarším členem týmu je při absenci Jiřího Veselého v pouhých 25 letech Zdeněk Kolář. „Nevadí mi to. Potvrzuje to, že jsme mladý tým. Vlastně nevím, jestli byl někdy náš daviscupový tým mladší. Je na čem stavět,“ upozornil hráč, jenž v přelomovém loňském roce vyhrál tři challengerové trofeje.

I on si složení party pochvaluje. „Všichni se velice dobře známe. Dokážeme se vzájemně vyhecovat k lepším výkonům. Pomáháme si růst. Jsme výborní přátelé,“ pokračoval Kolář a zamyslel se nad tím, co by mohlo na Argentince platit.

„Všichni jsme nesmírní bojovníci, umíme hrát na antuce. Argentina má výborné hráče, ale je to Davis Cup, kde se žebříčkové rozdíly mažou. Máme i dobré deblisty, takže šance určitě je,“ věří tenista z Bystřice nad Pernštejnem.


Galerie