Svitolinová se pomstila Rusce debaklem, peníze z turnajů pošle ukrajinské armádě

- Filip Lefenda

Elina Svitolinová z podniku v Monterrey nakonec neodstoupila. Nasazená jednička v reakci na ruskou agresi na Ukrajině původně odmítala v úvodním kole nastoupit proti Rusce Anastasii Potapovové, po úterních sankcích tenisových asociací ale záměr přehodnotila. Rodačka z Oděsy zároveň deklarovala, že získaná prize money z příštích turnajů pošle ukrajinské armádě.

Organizace ATP a WTA v úterý mimo jiné oznámily, že tenisté z Ruska a Běloruska do odvolání nemohou nastupovat na mezinárodním okruhu pod vlajkou ani názvem svých zemí. Po tomto kroku se Elina Svitolinová rozhodla přeci jen absolvovat duel proti Rusce Potapovové.

A v Monterrey, kde je nasazenou jedničkou, začala skvěle. Protivnici vyprovodila z kurtu suverénním výsledkem 6:2 a 6:1 a zaznamenala svou nejhladší výhru v sezoně.

„Byl to hodně výjimečný zápas. Jsem hrozně smutná, ale jsem ráda, že hraju. Mým úkolem je spojit tenisovou komunitu, aby stála za Ukrajinou. To, co se tam teď děje, je hrozné,“ pravila sedmadvacetiletá Svitolinová na kurtu se slzami v očích.

„To je zde můj cíl. Hraji za svou vlast a udělám všechno pro to, abych přesvědčila lidi k podpoře Ukrajiny,“ pokračovala předloňská turnajová šampionka.

Ta již dříve deklarovala, že peníze získané na nadcházejících akcích věnuje ukrajinské armádě na pomoc v boji s agresorem. „Jsem zničená. Mé oči nepřestávají ronit slzy a srdce neustále krvácí. Moji spoluobčané, každý den se o vás bojím. Jsem na vás pyšná,“ napsala Svitolinová na Twitteru.

V osmifinále narazí světová patnáctka na bulharskou kvalifikantku Tomovovou. Úvodním kolem prošla rovněž Marie Bouzková, jež přehrála ve třech setech Italku Erraniovou a chystá se na souboj s Chorvatkou Martičovou.