Ostrá reakce ATP, WTA a ITF! Ruská a běloruská stopa mizí z tenisových okruhů

- Marek Bartošík

Ruský vojenský útok na Ukrajinu zasáhl také do tenisového prostředí. Organizace ATP, WTA a ITF vydaly společné prohlášení, v němž soucítí s ukrajinským lidem, podporují výroky a činy řady tenistů proti neakceptovatelné ruské agresi a vyzývají k návratu míru. Ještě důležitější jsou ale kroky, které se mezinárodní tenisové orgány rozhodly přijmout proti Rusku a také Bělorusku, jež invazi podporuje.

Vedení ITF suspendovalo členství ruské a běloruské tenisové federace, žádná reprezentace těchto zemí se nemůže až do odvolání zúčastnit jakýchkoliv mezinárodních soutěží (platí i pro Davis Cup a Billie Jean King Cup). Na území Ruska a Běloruska se také nebudou konat žádné turnaje pod hlavičkou ITF.

Mužská tenisová asociace ATP a její ženský protějšek WTA rozhodly o suspendaci turnaje v Moskvě, který se měl konat letos v říjnu.

Hráči z Ruska a Běloruska můžou nadále startovat na mezinárodních akcích, až do odvolání ale nesmějí soutěžit pod ruskou vlajkou ani názvem země.

Zástupci ATP a WTA v těchto dnech kontaktují aktivní i bývalé hráče a hráčky a s nimi také další členy tenisové komunity z Ukrajiny a sousedních zemí, aby zjistili, zdali jsou v bezpečí a zdali nepotřebují pomoc.

„Bezpečnost tenisové komunity je naší kolektivní prioritou. Naše myšlenky jsou s ukrajinským lidem,“ píše se mimo jiné v prohlášení.

Zmíněné tenisové orgány tak vyslyšely volání mnoha Ukrajinců a dalších tenisových hvězd v čele s Elinou Svitolinovou, která na turnaji v Monterrey odmítla nastoupit proti Ruskám a Běloruskám, pokud budou hrát pod vlajkou zmíněných zemí.

S ohledem na nový vývoj událostí se hvězdná Ukrajinka do klání zapojí, přičemž ještě v noci z úterý na středu ji čeká souboj s Anastasijí Potapovovou.