Včelař Vacek se vrátil k daviscupovému týmu. Je to úžasné! vzkazuje z Buenos Aires

- Marek Bartošík

Moc dobře ví, jaké je to být součástí českého daviscupového týmu. Nyní je však Daniel Vacek poprvé u reprezentace v roli trenéra, nikoliv hráče. Semifinalista slavné týmové soutěže z roku 1996 vede i na standardních turnajích Tomáše Macháče, který by měl v Argentině proti domácím favoritům plnit roli týmové dvojky. „Je krásné být mezi mladými. Užívám si to a mám z toho radost,“ řekl na on-line setkání s českými novináři Vacek.

Psal se rok 1995, když Daniel Vacek debutoval v Davis Cupu. Český tenista se zapojil v Neapoli do souboje prvního kola s domácími Italy, kteří nakonec zvítězili 4:1 na zápasy. Jediný bod pro české barvy zapsal právě Vacek v utkání s Andreou Gaudenzim, mimochodem aktuálním šéfem ATP.

A jaká byla tehdy sestava? „Suk, Damm, Doseděl a kapitán Šavrda,“ vzpomněl si i po 27 letech Vacek.

„To ještě nebyly telefony,“ popichoval svého trenéra jednadvacetiletý Tomáš Macháč. „Chodili jsme na poštu a tam vyťukávali morseovkou telegram,“ vtipně odpověděl Vacek, jenž v Davis Cupu naposledy nastoupil v roce 1999.

Posléze už ale promluvil vážněji o rozdílu mezi tehdejší a současnou generací českých tenistů. „Když jsem přišel do Davis Cupu, hráči byli daleko starší. Tady se sešla generace mladých, takže je to příslib do budoucna. Mužský tenis má velikou šanci dostat se tam, kde byl, a trošku se snažit vyrovnat holkám,“ zmínil někdejší 26. hráč singlového žebříčku ATP.

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil hodlá v Buenos Aires spoléhat rozhodně i na Vackova svěřence Macháče, který loni v Innsbrucku porazil jak Richarda Gasqueta, tak Daniela Evanse. A šikovný tenista z Berouna se už za asistence svého trenéra chystá na silné argentinské antukáře v čele se světovou čtrnáctkou Diegem Schwartzmanem.

„Je to úžasné. Tolik hodin, co jsem odehrál včera, jsem neodehrál, ani když jsem byl hráč. Je krásné být mezi mladými. Užívám si to a mám z toho radost,“ hlásil Vacek, jehož kapitán Navrátil označil kvůli speciální čepici proti slunci za včelaře.

„Na tréninku jsem se zhrozil, že nepřišel Vacek, ale včelař. Jsem rád, že se Dan vrátil, jeho zkušenosti budou určitě platné. Věřím, že to bude ku prospěchu celého týmu,“ doplnil na adresu Vacka šéf českého daviscupového výběru.