WTA

Ukrajinka Svitolinová odmítá hrát proti Ruskám a Běloruskám. Uvažuje o odstoupení z turnaje

- Radek Štohl

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová reálně uvažuje o odstoupení z turnaje WTA v mexickém Monterrey. Bývalá třetí hráčka žebříčku dvouhry tak reaguje na ruskou invazi s podporou Běloruska do její rodné země.

„Domnívám se, že současná situace vyžaduje jednoznačný postoj od našich organizací, tedy ATP, WTA a ITF,“ napsala Svitolinová v pondělí večer na oficiální twitterový účet.

Tyto tři tenisové organizace by dle jejích slov měly dát na doporučení Mezinárodního olympijského výboru. Tenisté ruské a běloruské národnosti by neměli reprezentovat tyto země, ať už vlajkou u svého jména či jakýmkoliv státním symbolem.

Elina Svitolinová tyto věty hodlá uvést v činy, kvůli této situaci přemýšlí o vynechání turnaje v Monterrey. V Mexiku by měla hrát proti Rusce Anastasiji Potapovové. „Do doby, než organizace přijmou zmíněná opatření, nenastoupím proti žádné tenistce z Ruska a Běloruska.“

Zároveň dodala, že sportovce z těchto zemí za současnou situaci neviní. „Za tuto invazi nejsou zodpovědní,“ zdůraznila ve svém příspěvku. „Nakonec bych ráda ocenila všechny hráče, zvláště z Ruska a Běloruska, kteří proti válce statečně vystupují,“ uzavřela sedmadvacetiletá tenistka.