15-0! Nadal decimuje všechny soupeře, vyhrál i třetí turnaj v sezoně

- Jan Vojkůvka

Takovou formu Rafael Nadal na začátku sezony ještě nikdy neměl! Pětatřicetiletý Španěl doposud nepoznal hořkost porážky, vyhrál všech 15 zápasů, do kterých nastoupil a v Acapulcu vybojoval už svůj třetí titul v roce 2022. Ve finále jej nezastavil ani Brit Cameron Norrie, jehož Nadal porazil dvakrát 6:4.

Začátek sezony jako z říše snů! Ač je Rafael Nadal ve věku, kdy se jeho kariéra pomalu, ale jistě, chýlí ke svému konci, prožívá nejlepší start do sezony v životě. Ještě nikdy nebyl natolik dominantní, jak to předvádí v prvních měsících roku 2022.

„Jsem schopný hrát bez omezení, což jsem za poslední rok a půl nemohl. Cítím se osvobozený,“ radoval se Španěl, když v Acapulcu porazil podruhé v řadě Rusa Daniila Medveděva, jenž se stane v pondělí světovou jedničkou.

Dvě výhry nad Medveděvem, triumf nad Berrettinim, zdolání Shapovalova, hladké vítězství nad světovou dvanáctkou Norriem... Celkově 15 výher a zisk tří titulů na Melbourne Summer Setu, Australian Open a Acapulcu. V rámci této sezony posbíral už 2750 bodů. O 1075 bodů více než Rus Medveděv. A v žebříčku ATP se v pondělí posune už na čtvrté místo.

To je s ohledem na to, že loni přerušil sezonu po Roland Garros a pak ji předčasně ukončil v srpnu kvůli bolestem chodidla, fantastické.

„Mám za sebou velmi dlouhou kariéru, která byla úspěšnější, než bych si kdy dovedl představit. To, že jsem tu mohl hrát, je jako dar. Snažím se vážit si všeho, co se mi každý den děje,“ vrátil se ke svým vleklým problémům, které jej ale před začátkem sezony opustily. A díky tomu je zcela dominantním hráčem na okruhu ATP.

Svou šňůru výher by rád prodloužil i na dalších akcích. Čekají jej Masters v Indian Wells a Miami. Na těchto podnicích bude sice složité uspět, ale pak jej čekají už oblíbené antukové turnaje. I kdyby ve Spojených státech neuspěl, má před sebou období, během kterého dominuje takřka po celou kariéru.

Je tedy možné, že by se Nadal mohl i díky fenomenálnímu startu do sezony prodrat třeba do čela světového žebříčku? Naposledy byl na čele žebříčku ATP v únoru 2020, tedy před dvěma lety. Pokud by na oblíbených antukových turnajích zazářil a nijak nevyhořel ani na betonu v Indian Wells a Miami, pak je to rozhodně v jeho schopnostech.

„To, že se cítím jako osvobozený od všech problémů, je pro mě neskutečný zásobník energie a zcela si to užívám. Díky tomu se mohu snažit odvádět své nejlepší výkony a pokusit se o dosažení co nejlepších výsledků,“ dodal s pohledem do budoucnosti.