První vyhraná pětadvacítka! Konečně se začíná má práce projevovat, snad na to navážu, říká Poljak

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

David Poljak si v neděli připsal na své konto už šestý titul na okruhu ITF. Poprvé však triumfoval na turnaji, který je dotovaný částkou 25 tisíc dolarů, tzv. pětadvacítce. Český tenista je po triumfu v Nur-Sultanu nadmíru spokojený a věří, že se konečně začíná projevovat trpělivá a usilovná práce, kterou do své kariéry vkládá.

Pětadvacetiletý Čech, jemuž patří 430. místo ve světovém žebříčku, se po triumfu v Kazachstánu poprvé prosadí do čtvrté stovky světa. Díky tomu se mu otevírají i další možnosti, zejména pak šance snažit se více nastupovat na challengerech, kde se přeci jen hraje o trochu jiné body i prize money.

Cesta k triumfu v Nur-Sultanu však nebyla jednoduchá, čelil obtížím v osmifinále s Medjedovičem i semifinále s Jevsejevem. Oba náročné zápasy však zvládl a následně ve vyrovnaném finále mu Konstantin Kravčuk za stavu 6:5 v prvním setu kvůli zranění lýtka musel utkání vzdát. Největší úspěch kariéry byl tím pádem na světě.

Gratulujeme k vašemu prvnímu letošnímu titulu v Nur-Sultanu! Jak moc si toho titulu ceníte?
Děkuji! Moc si cením svého prvního vyhraného turnaje kategorie 25k. Ostatní tituly byly patnáctky, tak jsem za to moc rád.

Dva turnaje ve Velké Británii vám příliš nevyšly. Cítil jste, že by v Kazachstánu mohl přijít obrat?
Nepřemýšlel jsem tak, že by měl přijít obrat. Nehrál jsem vůbec špatně, akorát jsem bohužel prohrál třísetové zápasy. Prostě si to jen nesedlo, ale věřil jsem si i nadále.

Pojďme po stopách vašeho triumfu... V prvním kole jste porazil Rusa Ratňuka 6:3, 6:3. V čem jste ho převyšoval?
Celý zápas jsem dobře podával, neměl jsem na servisu žádný nebezpečný stav. Naopak jsem ho třikrát brejknul. Myslím, že jsem měl celkovou převahu.

Ve druhém kole jste udolal Srba Hamada Medjedoviče, ale byl jste doslova na pokraji porážky. V rozhodujícím tiebreaku jste prohrával 2:5, soupeř pak za stavu 5:4 pro něj udělal dvě dvojchyby v řadě a vy jste následně proměnil mečbol. Jak jste ten zápas viděl a jak hodnotíte zpětně ty rozhodující momenty?
Ve druhém kole jsem utekl hrobníkovi z lopaty. Byl to nejtěžší zápas, který ale mohl vyhrát jen jeden a já byl tím šťastnějším. Třetí set byl naprosto vyrovnaný. Odvrátil jsem za stavu 5:5 dva brejkboly dvěma přímými body ze servisu. Pak se šlo do tiebreaku, kde rozhodly ty jeho dvojchyby. Mně se povedlo za stavu 6:5 trefit přimý bod a zápas ukončit.

Po hladké čtvrtfinálové výhře nad Rusem Atlangerjevem jste si připsal cenný skalp domácího Denise Jevsejeva, který porazil už řadu výborných hráčů a stoupá vzhůru žebříčkem. Co tento zápas rozhodlo a jak moc si výhry ceníte?
Čtvrtfinále mi vyšlo docela rychle a v semifinále jsem naopak musel skóre otáčet. Po prvním setu jsem Jevsejeva začal tlačit a přinutil ho k chybám. Zlepšil jsem svůj servis a mohl se o něj opřít.

Ve finále vám za stavu 6:5 pro vás vzdal Rus Kravčuk. Jak jste ten zápas viděl a od kdy jste cítil, že má Rus zdravotní problémy?
Hráli jsme dlouhé a náročné výměny, do stavu 6:5 jsme hráli hodinu. Pak si Konstantin udělal něco s lýtkem.

Jaké je zázemí v Nur-Sultanu? Cítíte se tam bezpečně?
V Nur-Sultanu se mi líbí. Vše je tu naštěstí v pohodě.

Jak se cítíte po zdravotní stránce?
Po zdravotní stránce si to tento týden taky sedlo. Neměl jsem skoro žádné problémy. (usmívá se)

V žebříčku se poprvé v kariéře posunete do čtvrté stovky světa. Budete zkoušet letos i větší turnaje?
Několik let jsem se snažil posunout o něco výše žebříčkem a konečně se práce projevila. Tak doufám, že na to navážu i nadále a dostanu se i na větší turnaje.

Jaký je váš další turnajový program?
Příští týden budu hrát ještě tady v Kazachstánu, dostal jsem divokou kartu do kvalifikace. Pak plánuji pětadvacítku ve Švýcarsku a dva challengery, pokud se dostanu.