Poljak získal v Nur-Sultanu svůj nejcennější titul kariéry

- Petr Sumbal

David Poljak slaví v Nur-Sultanu svůj zatím nejcennější titul v kariéře, v hlavním městě Kazachstánu ovládl turnaj kategorie ITF 25. Ve své sbírce měl český tenista už pět titulů, všechny však získal na turnajích ITF 15 či nižších. Na cestě do finále Poljak vyřadil čtyři soupeře, v bitvě o titul mu pak během prvního setu soupeř zápas vzdal.

Dosud David Poljak (430.) sbíral úspěchy převážně na nejmenších turnajích pod hlavičkou ITF, odsud už měl ve sbírce pět titulů. Letos se však 25letý tenista zaměřuje na lépe obsazené turnaje kategorie ITF 25 a už i zde dokázal zaznamenat první velký úspěch, v kazašském Nur-Sultanu získal titul.

Začátek sezóny Poljakovi vyšel, když postoupil do semifinále „pětadvacítky“ ve Vilniusu. Pak ovšem přišlo slabší období, kdy na dalších dvou turnajích téže kategorie ve Velké Británii vypadl už v prvním, respektive ve druhém kole. V Nur-Sultanu však přišel návrat na vítěznou vlnu.

V prvním kole Poljak porazil Rusa Maksima Ratňuka (1113.) po setech dvakrát 6:3. Osmifinále už dalo turnajové čtyřce zabrat o něco víc, na poražení Srba Hamada Medjedoviče (642.) potřeboval tři sety, aby vyhrál 6:4, 4:6, 7:6(5). Ve třetí sadě si celou dobu oba hráči drželi svá podání, rozhodnout tak musel tiebreak a v něm měl český tenista pevnější nervy.

Ve čtvrtfinále narazil Poljak na překvapení turnaje Bekkhana Atlangerjeva (1281.) z Ruska, který se do této fáze probil až z kvalifikace. Na Poljakovi však už Rus ztroskotal, odešel s porážkou 3:6, 2:6.

V semifinále už to zase byla třísetová bitva. Na druhé straně sítě stál domácí tenista Denis Jevsejev (346.) a v tomto duelu už Poljak favoritem nebyl. První sadu vyhrál Kazach v poměru 6:4, ale od té doby už Poljak ani jednou nepřišel o své podání a soupeři ho naopak sebral třikrát, jednou ve druhém a dvakrát ve třetím setu. Český tenista celkem během utkání nasázel deset es a vyhrál 77 % výměn po svém prvním podání.

Ve finále narazil Poljak do třetice na ruského soupeře, tentokrát jím byl Konstantin Kravčuk (644.). Finálový duel nakonec trval pouze 58 minut a nebyl dohrán ani první set, za stavu 6:5 pro Poljaka totiž 37letý Rus zápas vzdal. A český tenista mohl začít slavit svůj nejcennější titul v kariéře.

Poljak se účastnil v Nur-Sultanu i turnaje ve čtyřhře. Také po boku Poláka Michala Dembeka se mu dařilo, společně došli až do semifinále, kde je však zastavili nejvýše nasazení Ivan Liutarevič a Vladyslav Manafov.

Cesta turnajem

Finále
DAVID POLJAK (430.) – Konstantin Kravčuk (644.) 6:5, odsoupení Kravčuk

Semifinále
DAVID POLJAK (430.) – Denis Jevsejev (KAZ, 346.) 4:6, 6:3, 6:2

Čtvrtfinále
DAVID POLJAK (430.) – Bekkhan Atlangerjev (RUS, 1281.) 6:3, 6:2

Osmifinále
DAVID POLJAK (430.) – Hamad Medjedovič (SRB, 642.) 6:4, 4:6, 7:6(5)

1. kolo
DAVID POLJAK (430.) – Maksim Ratňuk (RUS, 1113) 6:3, 6:3