Chybí mi zápasová praxe, zdůvodnil Djokovič šokující porážku od Veselého

- Petr Sumbal

Když ve čtvrtek vpodvečer český tenista Jiří Veselý porazil na turnaji v Dubaji světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče, jednalo se o prvotřídní šok a nejvíce diskutované téma napříč celým tenisovým světem. Sám Djokovič přijal svou prohru sportovně a svého překvapivého přemožitele prostřednictvím Twitteru pochválil. Později však lekce otočil a svou porážku zdůvodnil malou zápasovou praxí.

Za tu si však Djokovič může sám. Jako jediný z širší tenisové špičky se odmítá naočkovat proti nemoci Covid-19, a proto na většině turnajů nesmí startovat. Po sáhodlouhé kauze mu nakonec nebyl umožněn start na lednovém Australian Open a první možnost zahrát si soutěžní zápas tak nakonec dostal až tento týden v Dubaji, tedy na konci února. Pro porovnání, Djokovičovi aktuálně největší rivalové Daniil Medveděv a Alexander Zverev, stihli do té doby odehrát oba shodně už jedenáct zápasů a další přidali tento týden.

V prvních dvou kolech působil Srb v Dubaji velmi dobrým dojmem, s Lorenzem Musettim i Karenem Chačanovem neztratil ani set. Až Jiří Veselý, jehož jméno se nachází až na 123. místě světového rankingu, překvapivě jeho cestu turnajem v Dubaji ukončil, když ho po hodině a 39 minutách, a po nesmírně dramatické koncovce zápasu, porazil 6:4, 7:6(4).

„Hrál jsi výborně, byl to skvělý zápas. Vše nejlepší do zbytku turnaje,“ pochválil na svém Twitteru výkon českého bojovníka sympaticky Djokovič.

Později však od příštího týdne už bývalá světová jednička zvolila trocho jinou rétoriku. Šokující porážku Djokovič zdůvodnil nedostatečnou zápasovou praxí. „Chybí mi zápasy. Můžete sami vidět, že se ještě pořád na kurtu hledám. Čím více toho odehraju, tím lépe se budu na dvorci cítit,“ prohlásil Djokovič, který se v Dubaji objevil v akci poprvé od daviscupového vítězství nad Čiličem ze 3. prosince.

„V posledních měsících jsem toho odehrál hrozně málo. Uvidíme, jak to bude dál. Kdykoliv budu mít příležitost hrát, využiji ji. Snad to bude zase brzy,“ zadoufal Djokovič. Jenže moc příznivě situace pro dvacetinásobného grandslamového šampiona nevypadá. Už teď je jisté, že vynechá dva obří podniky kategorie ATP 1000 v Indian Wells a v Miami, a také French Open, druhý grandslam sezóny, by měl být pouze pro očkované.

Djokovič nicméně zbraně neskládá. Tenis chce hrát rozhodně dál, končit v žádném případě nehodlá. „Dokud mi to mé tělo a všechny další okolnosti umožní, budu tenis hrát. Stále mám dostatek motivace a pořád jsem naštvaný, když prohraju zápas. Záleží mi na tom, abych vyhrával, jako asi každému na okruhu. A to je pro mě dobrá zpráva,“ dodal odhodlaně Djokovič.

Je jasné, že zápal jeden z nejlepších tenistů historie neztratil. Otázkou však je, kdy bude mít možnost svou zarputilost a touhu vítězit předvést příště.