Více než tříhodinová řež! Veselý zdolal i Shapovalova, zahraje si o největší titul kariéry

- Jan Vojkůvka

Jiří Veselý dál pokračuje v předvádění dost možná životních výkonů. Na turnaji kategorie ATP 500 v Dubaji si poradil i se světovou čtrnáctkou Denisem Shapovalovem, kterého porazil po více než třech hodinách boje 6:7(7), 7:6(2), 7:6(3) a zahraje si o největší titul kariéry. V sobotním finále jej čeká světová sedmička Andrej Rubljov.

196 minut! Tak dlouhá byla semifinálová bitva mezi Veselým a Shapovalovem. Český tenista, který ani ve svém čtvrtém utkání v hlavní soutěži nebyl favoritem na postup, však znovu potvrdil, že v Dubaji hraje možná nejlepší tenis své kariéry.

Poté, co úspěšně prošel dvoukolovou kvalifikací, bez ztráty setu vyřadil Marina Čiliče, Roberta Bautistu i světovou jedničku Novaka Djokoviče. V semifinále sice ztratil svůj první set v hlavní soutěži, ale ani to jej v cestě za postupem do finále nezastavilo.

Shapovalov, současná světová čtrnáctka, totiž nedokázal vedení 1:0 na sety využít. Ve druhém dějství si nevypracoval ani jeden brejkbol a Veselému se povedlo v tiebreaku vyhrát poměrně s přehledem 7:2. Co se mu však nepovedlo v prostřední sadě, to mohl dotáhnout v setu třetím.

Veselý v koncovce neměl už tak pevný servis, dal Shapovalovovi několik šancí a kanadský favorit toho dokázal využít. Po brejku se dostal do vedení 5:4 a mohl utkání zakončit při svém podání. Veselý však cítil, že může svého soupeře přehrát, že má zbraně, které na něj působí...

A místo konce utkání přišlo srovnání na 5:5.

Následně si Veselý vynutil tiebreak, v němž už opět předvedl koncert na servisu. Soupeři nedal na returnu šanci, sám dosáhl na dva mini-brejky a proměnil hned první mečbol.

Vítěz turnajů ATP v Aucklandu (2015) a Puné (2020) se do finále na turnaji kategorie ATP 500 dostal poprvé v kariéře. V souboji o titul jej bude čekat další extrémně náročná zkouška v podobě Andreje Rubljova. Český hráč bude mít pozici v utkání o to těžší, že bude mít v nohách páteční více než tříhodinové semifinále. Ale jak už v Dubaji prokázal, nic není nemožné.

Veselého navíc může hřát u srdce, že po výpadku z první stovky světa se mezi elitu hodně rychle vrátí. Díky postupu do finále má jistotu, že v pondělním vydání žebříčku bude figurovat okolo 75. místa.

Dubai Duty Free Tennis Championships (muži, SAE, 2 949 665 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (123.) [Q] – Denis Shapovalov (CAN, 14.) [6] 6:7(7), 7:6(2), 7:6(3)