Proč bychom nemohli porazit Schwartzmana? Český tým odcestoval do Argentiny, favority chce překvapit

- Filip Lefenda

Český daviscupový tým se v pátek odpoledne vypravil do Argentiny, kde příští týden odehraje důležité kvalifikační utkání o účast na finálovém turnaji mužské týmové soutěže. Ještě před dlouhou cestou se uskutečnila tisková konference, které se zúčastnili nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, sportovní ředitel ČTS Jan Stočes a tenisté Jiří Lehečka s Vítem Kopřivou.

Čeští tenisté si o postup na finálový turnaj zahrají ve dnech 4. a 5. března na antuce v Buenos Aires. „Do Argentiny se po deseti letech těšíme, ačkoliv stejně jako tehdy nebudeme favorité. Schwartzman a Delbonis jsou výborní hráči, navíc se hraje v jejich prostředí a na jejich oblíbeném povrchu. Po posledních výsledcích našich hráčů tam ale určitě nejedeme odevzdaní a pokusíme se zvítězit,“ slíbil nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Obejít se bude muset bez reprezentační stálice Jiřího Veselého. Příbramský rodák ve čtvrtek podruhé v kariéře skolil srbskou světovou jedničku Novaka Djokoviče a postoupil na pětistovce ve Spojených arabských emirátech už do semifinále. „Jirka po Austrálii před třemi týdny netušil, že bude v Dubaji takto úspěšný. Domluvili jsme se, že si dá pauzu. Ostatní kluci jsou nicméně kvalitní a měli by ho nahradit,“ věří zkušený čtyřiašedesátiletý kouč.

K dispozici bude mít kvarteto, které tvoří Jiří Lehečka (92. pozice v žebříčku ATP), Tomáš Macháč (132.), Zdeněk Kolář (145.) a Vít Kopřiva (170.).

„Před deseti lety jsem byl přilepený u televize a vůbec by mě nenapadlo, že do Argentiny odcestuji jako hráč. O to více si šance vážím,“ přiznala česká mužská jednička Jiří Lehečka. Těžit by mohl ze zkušeností, které nastřádal na nedávném halovém podniku v Rotterdamu. „Zápasy mi hodně pomohly. V utkáních se světovou špičkou jsem věděl, že nic není nereálné,“ ohlížel se za životním semifinále, v němž zatápěl i světové čtyřce Tsitsipasovi.

Prostřednictvím telefonu krátce promluvil i Tomáš Macháč, jenž momentálně plní roli nejvýše nasazeného hráče na halovém challengeru v italském Forli. „Do Argentiny se za týmem těším. Forma je dobrá, netrápí mě žádné zranění,“ uklidnil hráč, jenž na loňském daviscupovém turnaji porazil 2:0 na sety Francouze Gasqueta či Brita Evanse.

V Innsbrucku byl na konci listopadu součástí týmu i debutant Vít Kopřiva. „Premiéru v nominaci už jsem si odbyl. Moc se do Argentiny těším. Bude to těžký soupeř, ale věřím, že máme dobrý tým. Všichni teď hrajeme slušně a můžeme uspět,“ tuší.

„Budu opakovat slova spoluhráčů. Favoritem budou domácí Argentinci, ale šance na úspěch na naší straně určitě je,“ pokračoval v podobném duchu i Lehečka. „Osobně už na antuce trénuji. Zvykám si na odlišné pohyby na pomalém povrchu. Dost času na další trénink bude i na místě,“ dodal jediný český zástupce v elitní stovce žebříčku.

Řečnickou otázkou pak uzavřel tiskovou konferenci Navrátil. „Když vidíme, že Jirka Veselý porazí prvního hráče světa Djokoviče a naši kluci hrají vyrovnané zápasy s Tsitsipasem, Shapovalovem a dalšími, tak proč bychom nemohli porazit Schwartzmana?“ povzbudil své svěřence před odletem dlouholetý kapitán.