Světovou jedničkou v den ruské invaze. Jsem pro mír, řekl Medveděv a odmítl slavit

- Filip Lefenda

Daniil Medveděv se po turnaji v Acapulku stane poprvé v životě světovou jedničkou. Ruskému tenistovu na dálku pomohl i Jiří Veselý, který ve čtvrtfinále podniku v Dubaji nečekaně vyřadil ve dvou setech Novaka Djokoviče. Za normálních okolností by charismatický Rus slavil, tentokrát mu ale příliš do smíchu nebylo.

S jistotou posunu na post světové jedničky zdolal Medveděv v noci na pátek 6:2 a 6:3 Japonce Nišioku a postoupil v Mexiku bez ztráty setu do semifinále. Pozápasová tisková konference se ale pochopitelně strhla jiným směrem. „Sledovat zprávy z domova poté, co jsem se probudil zde v Mexiku, nebylo vůbec jednoduché,“ přiznal po vítězném utkání.

„Jako tenista chci po celém světě propagovat mír. Hrajeme v tolika různých zemích. Hrál jsem v mnoha státech už jako junior a teď jako profesionál. Není jednoduché slyšet, co se nyní děje. Jsem pro mír,“ zopakoval rodák z Moskvy.

Reagoval pochopitelně na ohavnou a ničím nevyprovokovanou agresi Ruska vůči sousední Ukrajině. Právě k dění v této zemi se momentálně soustředí téměř veškerá světová pozornost. „V takových momentech člověku dojde, že tenis není zase tak důležitý. Dnes nebylo jednoduché nastoupit a hrát. Jsem rád, že jsem vyhrál, ale byl to dost hektický den,“ dodal Medveděv.

Už v pondělí vystřídá vítěz posledního US Open na čele žebříčku Novaka Djokoviče. „Samozřejmě jsem rád, že se stanu světovou jedničkou. Byl to můj cíl už od dětství,“ netajil se šestadvacetiletý Rus.

O finále si v Acapulku zahraje s Rafaelem Nadalem. Šampion z nedávného Australian Open letos ještě neprohrál ani jeden zápas. „Je vždy výzva proti němu hrát. V Melbourne jsem ho mohl porazit, ale nakonec jsem to nezvládl. Byla to bolestivá porážka, ale takový je sport,“ vzpomínal Medveděv na to, kterak v boji o grandslamový titul ztratil finále z vedení 2:0 na sety.