ATP

Bez ztráty setu! Veselý v Dubaji vyřadil Djokoviče a je v semifinále

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Kvalifikant Jiří Veselý pokračuje v neuvěřitelné jízdě prestižním kláním v Dubaji. Osmadvacetiletý český tenista uspěl i ve svém pátém utkání na turnaji, když ve čtvrtfinále porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče po setech 6:4 a 7:6(4)! Na dvacetinásobného grandslamového šampiona tak vyzrál i ve druhém vzájemném duelu, poprvé ho skolil na antuce v Monte Carlu před šesti lety.

Stylovější návrat do formy si Jiří Veselý přát nemohl. Po sérii nevydařených startů nečekaně září na „pětistovce“ v Dubaji, kde se stal jeho nejnovější obětí sám Novak Djokovič!

Veselý předvedl proti pětinásobnému šampionovi turnaje výkon na hranici svých možností, za mnohé hovoří parádní statistika 32 vítězných úderů a pouhých 15 nevynucených chyb (Djokovič měl podobnou bilanci 33:16).

Utkání zahájil lépe český kvalifikant, který získal hned v prvním gemu brejk. Čtyřiatřicetiletý Djokovič sice tuto ztrátu smazal, na další brejk Veselého ze sedmého gemu už ale nedokázal zareagovat.

Také ve druhé sadě udeřil na returnu jako první český reprezentant, opět to bylo v sedmé hře. Za stavu 5:4 sice zápas nedopodával, posléze ale opanoval stejně jako proti Marinovi Čiličovi zkrácenou hru.

„Je to úžasný pocit. Nikdy jsem si nemyslel, že bych měl proti Novakovi šanci. Je to jeden z nejlepších hráčů historie, pokud ne úplně nejlepší. Mám v sobě spoustu emocí, je náročné to popsat. Utkání jsem si opravdu užil, atmosféra byla fantastická. Proti nejlepším tenistům světa – navíc na zaplněném stadionu – hraji moc rád. Právě o tom jsem vždy snil,“ sdělil v rozhovoru na kurtu dojatý Veselý, který napsal na kameru „Ukraine“ společně se srdcem jako podporu pro těžce zkoušené Ukrajince a Ukrajinky.

Aktuálně až 123. tenista žebříčku si postupem do největšího semifinále své kariéry vylepšil vzájemnou bilanci s Djokovičem na 2:0. Zároveň se postaral o velkou změnu ve světovém pořadí, jelikož vypadnuvšího srbského tenistu vystřídá na prvním místě šestadvacetiletý Rus Daniil Medveděv.

Sám Veselý figuruje ve virtuálním pořadí na 96. místě, v pondělí se tak po třítýdenní pauze vrátí do elitní stovky rankingu.

Jeho soupeřem v dubajském semifinále bude Kanaďan Denis Shapovalov (14.). Jestliže by Veselý uspěl i ve svém šestém utkání na turnaji, vrátil by se před Jiřího Lehečku (92.) na pozici české mužské jedničky.

Dubai Duty Free Tennis Championships (muži, SAE, 2 949 665 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – JIŘÍ VESELÝ (123.) [Q] 4:6, 6:7(4)