Výhodnější červencový termín! Livesport Prague Open opět figuruje v kalendáři WTA

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Elitní ženský okruh WTA bude mít i letos zastávku v České republice. Zmíněná asociace ve čtvrtek zveřejnila plán letních turnajů, přičemž dva týdny po skončení Wimbledonu se uskuteční Livesport Prague Open (25.–31. července). Na pražské Spartě se bude hrát opět na tvrdém povrchu, turnaj spadá stejně jako v předchozích letech do základní kategorie WTA 250.

Když se loni v areálu TK Sparta Praha konala akce pod hlavičkou WTA, čeští fanoušci mohli být maximálně spokojení. Barbora Krejčíková totiž porazila ve finále dvouhry Tereza Martincovou a Marie Bouzková s Lucií Hradeckou ukořistily trofej ve čtyřhře.

Pořadatelé Livesport Prague Open vyjednali také pro letošní vydání turnaje červencový termín, tentokrát však bude mezi koncem Wimbledonu a začátkem pražského klání hned dvoutýdenní mezera (loni na sebe akce plynule navazovaly).

„Letošní termín výborně zapadá do programu hráček. Týden po Wimbledonu nám dává prostor k jednání s jeho favoritkami, pro další bude turnaj startem do části sezóny na betonech a možností rozehrát se před americkými turnaji. Tradiční prioritou je opět start českých tenistek, kterým se na Spartě tradičně velmi daří,“ uvedl ředitel turnaje a klubu TK Sparta Praha Miroslav Malý.

V týdnu bezprostředně po travnatém grandslamu se budou konat antukové podniky v Lausanne a Budapešti (od 11. července), následovat budou další antukové turnaje v Hamburku a Palermu.

Ve stejném termínu jako v Praze (tvrdý povrch) se bude hrát ještě na antuce v polské Gdyni. Posléze už začne severoamerická šňůra, jako první je na programu od 1. srpna „pětistovka“ v San José.

Asociace WTA dosud nezveřejnila program závěru sezóny po US Open. Nadále se nepočítá s turnaji v Číně a Hongkongu s ohledem na kauzu kolem Pcheng Šuaj, velký otazník visí kvůli ruské invazi na Ukrajinu i nad tradiční zastávkou v Moskvě (Kremlin Cup).

Čeští fanoušci jistě netrpělivě vyhlíží, zdali bude podzimní kalendář zahrnovat také halový turnaj v Ostravě, jako tomu bylo loni a předloni.