Pokud padne naše země, bude na řadě Evropa. Ukrajinští tenisté vyzývají k rychlé pomoci

- Filip Lefenda

Rusko zahájilo ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách vojenskou invazi na Ukrajinu. Kromě politických špiček reagují na mimořádně napjatou situaci také sportovní hvězdy – zejména ty ukrajinské. A tenisté nejsou výjimkou.

„Prosím, myslete a modlete se za Ukrajinu. Můj rodný Kyjev a celá země jsou právě terčem útoku. V noci začalo bombardování,“ informoval z rána bývalý třináctý tenista světa Aleksandr Dolgopolov, jenž v roce 2018 ukončil kariéru.

„Celý svobodný svět si musí uvědomit, že od šíleného ruského režimu ho dělí pouze Ukrajina. Evropo, Spojené státy, Velká Británie i všichni ostatní, proberte se. Potřebujeme více vaší pomoci. Bojuje se na všech frontách,“ napsal majitel tří titulů v dalším příspěvku, který sdílel i jeho krajan Ilja Marčenko, v současnosti nejvýše postavený Ukrajinec na žebříčku ATP.

„Já nemůžu…,“ posteskla si nejlepší ukrajinská tenistka Elina Svitolinová. Více než slova vyjadřují její pocity přiložené plačící emotikony a zlomená srdce. Rodačka z Oděsy byla na sociálních sítích ve věcí rusko-ukrajinské krize v posledních týdnech dost aktivní.

„Rád bych vybídl své přátele po celém světě, aby vyvíjeli tlak na vlády svých zemí a volali po podpoře Ukrajiny všemi nezbytnými prostředky. Je třeba vyhostit všechny ruské diplomaty a oligarchy. Pokud padne Ukrajina, další na řadě bude Evropa,“ varoval Sergij Stachovskij, tenista, jenž hovoří i plynule česky.

Další zprávu přidal po poledni. „Ruští vojáci mají namířeno do mého Kyjeva. Moc času na reakci už světu nezbývá…,“ upozornil 240. hráč žebříčku ATP.