Historický den v Acapulcu! Zverev odvrátil mečboly a zvítězil před pátou ráno

- Marek Bartošík

Něco neskutečného nabídl pondělní program na turnaji v mexickém Acapulcu. Obhájce trofeje Alexander Zverev a jeho protivník Jenson Brooksby se dostali na dvorec vzhledem k předchozím velmi dlouhým zápasům až o půl druhé v noci a po obrovské bitvě a těsném vítězství favorita ho opouštěli až těsně před pátou hodinou ranní. Stanovili tak historický rekord v podobě nejpozději zakončeného zápasu v historii.

Čtyři hodiny a 55 minut ráno, tři hodiny a 20 minut boje, dva odvrácené mečboly. Německá hvězda Alexander Zverev toho už zažil v kariéře hodně, jeho triumf 3:6, 7:6(10) a 6:2 nad houževnatým Američanem Jensonem Brooksbym v prvním kole „pětistovky“ v Acapulcu se ale vymyká jakýmkoliv zvyklostem.

Ještě nikdy neskončilo tenisové utkání tak pozdě v noci, respektive tak brzy ráno. Dosavadní rekord drželi Australan Lleyton Hewitt a Kypřan Marcos Baghdatis, kteří se na Australian Open 2008 prali o místenku v osmifinále až do času 4:34.

Těsně po čtvrté hodině ranní skončilo na finálovém turnaji Davis Cupu 2019 v Madridu střetnutí mezi páry Sam Querrey, Jack Sock a Simone Bolelli, Fabio Fognini.

Že se historické tabulky přepisovaly zrovna v Acapulcu, přitom není náhoda. Program na centrálním dvorci (Estadio) začal až v 18 hodin místního času. A oba duely, které předcházely souboji Zvereva s Brooksbym, navíc trvaly na extrémně pomalém tvrdém povrchu přes tři hodiny! John Isner nejprve udolal Fernanda Verdasca 7:5, 6:7(4) a 7:6(3), Grigor Dimitrov následně podlehl křečemi sužovanému Stefanu Kozlovovi 6:7(8), 7:5 a 3:6.

A jen pro srovnání. Zatímco trojice zápasů na centrkurtu zabrala dohromady neuvěřitelných devět hodin a 54 minut, stejně obsáhlý program na druhém největším dvorci Grandstand Caliente.mx trval „pouze“ pět a půl hodiny.

Pořadatelé mají po šíleném pondělí jistě o čem přemýšlet, jelikož kombinace pomalého povrchu a velmi pozdního startu denního programu se jeví jako brutální a neúnosná.