Zpátky na scéně po vynucené pauze! Vyšetření dopadla dobře, hlásí talent Svrčina

- Marek Bartošík

Z deváté až do třetí stovky žebříčku ATP se loni vypracoval Dalibor Svrčina. Devatenáctiletý český tenista však přesto zakončil průlomový rok smutně, když na challengeru v Antalyi skrečoval kvůli vážným potížím se srdcem. Po bezmála čtvrtletní pauze od turnajů, důkladných vyšetřeních a také poctivé přípravě se 289. hráč žebříčku ATP vrací tento týden na okruh.

„Daří se mi dobře, trénoval jsem už od začátku ledna. Nyní jsem v Portugalsku, kde odehraji dva turnaje ITF,“ sdělil Tenisovému světu Dalibor Svrčina, jenž se tento týden účastní akce s dotací 25 tisíc dolarů ve Vale do Lobo.

Vítěz loňského challengeru TK Sparta Prague Open se dosud naposledy představil na kurtech na přelomu listopadu a prosince v Antalyi, kde v osmifinále neudržel vedení s Ryanem Penistonem. Svrčina po utkání přiznal, že dostal silné srdeční tachykardie (tj. zrychlení tepové frekvence). Současně ukončil sezónu a informoval, že hodlá podstoupit sérii vyšetření.

„Vyšetření dopadla dobře. Udělali jsme vše pro to, aby bylo na sto procent jasné, že můžu hrát a že se nestane nic vážného. Občas se můžou objevit arytmie, které by mě ale neměly výrazněji ohrozit,“ popsat český talent.

Aby toho nebylo málo, svěřenec trenéra Jana Mašíka se musel přibližně před třemi týdny vypořádat ještě s covidem, který ho přibrzdil i loni zkraje dubna. „Všechno ale bylo v pohodě, onemocnění mě zdrželo jen na několik dní,“ zmínil tenista.

Devatenáctiletý Svrčina se nyní vrací do turnajového kolotoče. Jako 289. hráč světového pořadí nemá daleko k účasti v grandslamových kvalifikacích, tuto velkou metu však s ohledem na nedávné zdravotné komplikace nevyhlíží.

„Samozřejmě vím, že mám relativně blízko ke kvalifikacím na grandslamech, ale tam teď není zaměřena moje pozornost. Žebříček teď neřeším, na prvním místě je pro mě zdraví. V dalších měsících chci hlavně chodit do zápasů s pozitivní energií, snažit se předvést to nejlepší, herně se posouvat dopředu a získávat zkušenosti,“ uzavřel Svrčina.