WTA

Bitva pro Martincovou! V Dauhá po třech hodinách porazila Svitolinovou

- Radek Štohl

Tereza Martincová (42.) se na lukrativním podniku v Dauhá postarala o překvapení. Česká tenistka v prvním kole dvouhry po dvou hodinách a devětapadesáti minutách hry porazila desátou nasazenou Elinu Svitolinovou (15.) 6:7(2), 7:5, 7:6(5). Počtvrté v kariéře vyzrála na hráčku TOP 20. Ve druhém kole ji čeká vítězka duelu Arantxa Rusová (66.) – Veronika Kuděrmetovová (25.).

Martincová hned v úvodu zápasu přišla o podání, ale v polovině setu brejk své soupeřce oplatila. Tato situace opakovala ještě dvakrát, přičemž sada nakonec dospěla do tiebreaku. V něm si ale Svitolinová vybudovala rychlé vedení 5:0, které Češka stáhnout nedokázala.

Hráčkám se v utkání celkově dařilo na returnu, za celý zápas si prolomily hned devatenáctkrát podání! Ve druhé sadě byla vždy o krok napřed Martincová, která sice třikrát o výhodu brejku přišla, ale za stavu 6:5 na podání uspěla čistou hrou.

Rozhodující sada lépe začala pro vítězku druhého setu, s brejkem vedla 2:1, nedokázala ho však potvrdit. Martincová následně prohrávala 2:4 a 3:5, v důležitých chvílích ale byla úspěšnější a dotáhla dějství až do tiebreaku. 

Martincové se povedlo rychle stáhnout ztrátu minibrejku a od stavu 2:2 si obě hráčky držely servis až do samotné koncovky. Za stavu 6:5 si česká hráčka vypracovala premiérový mečbol a na returnu jej proměnila.

WTA

Qatar Totalenergies Open, Dauhá (ženy, QAT, 2 331 698 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (42.) – Elina Svitolinová (UKR, 15.) 6:7(2), 7:5, 7:6(5)