Alcaraz ovládl deštivé Rio a je nejmladším vítězem turnaje ATP 500 v historii

- Filip Lefenda

Osmnáctiletý španělský talent Carlos Alcaraz se v neděli zapsal do historie. Po výhře nad Argentincem Diegem Schwartzmanem se stal v Riu de Janeiro nejmladším hráčem, který kdy vyhrál titul na podniku kategorie ATP 500.

Alcaraz se před turnajem v Brazílii představil v tomto roce pouze na Australian Open, kde vypadl ve třetím kole na raketě Itala Berrettiniho. Tomu Španěl minulý týden ve čtvrtfinále porážku oplatil – nasazenou jedničku porazil po setech 6:2, 2:6 a 6:2. Mimo něj zdolal také krajana Munara (2:6, 6:2, 6:1), Argentince Delbonise (6:4, 7:6), Itala Fogniniho (6:2, 7:5) a ve finále dalšího protivníka z Argentiny – světovou čtrnáctku Schwartzmana (6:4, 6:2).

Španělský teenager si tak v Riu, kde předloni slavil premiérovou výhru na elitním okruhu, došel pro druhý a zároveň nejcennější titul v kariéře. Turnaj kategorie ATP 500 přitom ve svých osmnácti letech ovládl jako nejmladší tenista v historii.

„Je to skvělý pocit, užívám si to. Chci být světovou jedničkou a vyhrávat grandslamy i olympijské medaile. Jsem kluk s velkými sny,“ neklade si malých cílů Alcaraz, jenž se v pondělním vydání žebříčku poprvé posunul do elitní dvacítky. Aktuálně ji uzavírá.

Po antukové zastávce se měl úřadující vítěz juniorského Turnaje mistrů představit tento týden na betonu v mexickém Acapulku. Po náročném programu dal ale přednost odpočinku a na Tour se vrátí až na zámořských podnicích v Indian Wells a Miami.