Veselý se kvalifikoval v Dubaji! Los mu přidělil bývalou světovou trojku

- Jan Vojkůvka

Český tenista zvládl na turnaji ATP v Dubaji náročnou dvoukolovou kvalifikaci a probojoval se do hlavní soutěže! V nedělním finálovém kole si osmadvacetiletý Čech poradil s 66. hráčem světa Alexeiem Popyrinem z Austrálie, kterého porazil po setech 7:6(4), 6:7(6), 6:2 a může se těšit na střetnutí s Chorvatem Marinem Čiličem.

Veselý nešel do nedělního utkání v roli favorita. V probíhající sezoně se mu příliš nedaří a vypadl i z první stovky světa. V sobotu se navíc trochu trápil s nepříliš známým Libanoncem Hadym Habibem, jehož porazil až ve třech setech.

V neděli už to byl ale zase úplně jiný hráč. Veselý se dokázal opírat o svou největší zbraň, což je podání a na returnu nabídl soupeři za celé utkání jen jeden brejkbol. Není tak divu, že bitva o hlavní soutěž trvala bezmála dvě a půl hodiny.

Po dvou odehraných tiebreacích a za stavu 1:1 na sety se Veselému povedlo vstoupit skvěle do rozhodujícího dějství, když hned v první hře prorazil Australanovi servis. Byť poměrně s přehledem servíroval až do koncovky, jistě jej potěšilo, že v sedmém gemu své vedení dalším brejkem ještě pojistil.

Po postupu do hlavní soutěže ovšem nebyl los k Veselému příliš shovívavý. Na výběr byli Jan-Lennard Struff, David Goffin nebo Andy Murray, ani jednoho soupeře však český hráč nevyfasoval. Naopak na něj vyšel papírově nejsilnější sok, kterým je aktuálně 24. hráč světa Marin Čilič.

Chorvat má na začátku sezony dobrou formu. V lednu se dvakrát probojoval do semifinále na turnajích v Adelaide a na Australian Open prošel do osmifinále. V průběhu tohoto týdne odehrál turnaj v Dauhá, kde dokráčel do čtvrtfinále.

Utkání je na programu už v pondělí od 11 hodin a bude vůbec prvním duelem hlavní soutěže, které se v Dubaji letos odehraje.