Vítězná premiéra! B. Fruhvirtová zvládla první kvalifikační zápas, zdolala bývalou světovou pětku

- Jan Vojkůvka

Brenda Fruhvirtová, která obdržela divokou kartu do kvalifikace na turnaji WTA v mexické Guadalajaře, svou premiéru na nejvyšší úrovni zvládla na jedničku. V duelu se zkušenou Sarou Erraniovou, bývalou světovou pětkou, zvládla všechny těžkosti, kterým musela čelit a po dvouapůlhodinovém boji zvítězila 7:6(2), 3:6, 6:2. V neděli si tak bude moci zahrát o postup do své první hlavní soutěže na okruhu WTA.

Ač je jí teprve 14 let, na kurtu prohání mnohem starší a na žebříčku výše postavené hráčky. V posledních dvou týdnech to poznala především devětadvacetiletá Argentinka Paula Ormaecheaová, 171. tenistka světa, kterou mladičká Brenda porazila hned dvakrát. A nyní její schopnosti okusila také o dvacet let starší Erraniová.

Fruhvirtová, jež se v minulé sezoně představila na turnaji WTA 125K Series v Soulu (předěl mezi ITF a okruhem WTA), po svých skvělých výkonech během únorových turnajů v Argentině obdržela od pořadatelů v Guadalajaře divokou kartu do kvalifikace. Svou premiéru v bojích o hlavní soutěž turnaje WTA zvládla náramně.

Česká tenistka sice vyfasovala bývalou světovou pětku a současnou 145. hráčku žebříčku Saru Erraniovou, ale do utkání šla plná sebevědomí, což prokázala hlavně na returnu. Nebála se riskovat, a byť jí zprvu nešlo podání, které hned třikrát ztratila, právě svým returnem se dál držela ve hře.

Erraniovou třikrát úspěšně rebrejkla, vynutila si v úvodní sadě tiebreak, a ten s přehledem ovládla v poměru 7:2. V tu chvíli mohla být na koni, ale zapracovaly zkušenosti soupeřky a možná i nervozita mladičké Češky. Na začátku druhé sady rychle prohrávala 0:3, a i když srovnala na 3:3, v koncovce prostředního setu byla lepší Italka.

Čtyřiatřicetiletá Erraniová pak výborně vstoupila i do rozhodující sady. Vypracovala si hned v prvním gemu brejk, ale to bylo z její strany vše. Fruhvirtová hned ve druhé hře vyrovnala na 1:1, pak se odtrhla ve skóre ve čtvrtém gemu a své vítězství potvrdila ještě jednou na returnu v osmé hře, kdy proměnila zároveň hned první mečbol.

Fruhvirtová, které patří čtvrté místo na juniorském žebříčku ITF, v této sezoně prozatím objíždí pouze turnaje profesionálek. V lednu sice vypadla v prvním kole v Monastiru, ale od února doslova řádí. Podmanila si dva turnaje v argentinském Tucumánu a na vítězné vlně pokračuje i v Guadalajaře, kde vyhrála už jedenáctý zápas v řadě.

Protáhnou svou vítěznou sérii bude moci v neděli, kdy se o postup do hlavní soutěže utká se Švýcarkou Leonií Kungovou. Té patří 315. místo na žebříčku WTA.