Dauhá WTA 1000: První letošní tisícovka rozlosována, k Češkám los přívětivý nebyl

- Petr Sumbal

Je tady první akce WTA 1000 v této sezóně. V katarském Dauhá uvidíme příští týden v akci hned osm tenistek z první světové desítky a přihlášeno je také pět českých hráček včetně obhájkyně titulu Petry Kvitové a světové trojky Barbory Krejčíkové.

Právě Barbora Krejčíková (3.) má jakožto turnajová dvojka jako jediná z českých hráček v prvním kole volný los. Ve druhém kole rodačku z Ivančic vyzve vítězka klání mezi Alison Riskeovou (53.) a Magdou Linetteovou (71.) a v osmifinále by světová trojka mohla teoreticky narazit na dnešní finalistku turnaje v Dubaji Lotyšku Jelenu Ostapenkovou (21.), hrající ve skvělé formě.

Pro Krejčíkovou půjde o první start v hlavní soutěži turnaje v Dauhá v kariéře, takže bude mít možnost posbírat slušné množství bodů, což by se jí mohlo hodit vzhledem k tomu, že příští týden odečte 530 bodů za neúspěšnou obhajobu loňského finále z Dubaje.

Další českou nadějí bude Petra Kvitová (25.), která si zahraje v Dubaji už po osmé v kariéře a v posledních třech účastech se jí zde mimořádně dařilo, když si připsala finále (2020) a dvě vítězství (2018, 2021). Jelikož loni se jednalo o turnaj kategorie WTA 500, bude 31letá hráčka letos odepisovat „pouze“ 470 bodů.

Začátek roku Kvitové příliš nevyšel, když více než jedno kolo neuhrála na žádném z prvních čtyř turnajů. Naposledy v Dubaji už však přišlo dramatické zlepšení výkonů, Kvitová zdolala Camilu Giorgiovou (29.) a Arynu Sabalenkovou (2.) a sehrála dramatický duel s pozdější finalistkou Ostapenkovou, se kterou prohrála až po dvou hodinách a 42 minutách, přestože měla sama mečbol.

V Dubaji čeká fulneckou rodačku šance na odvetu. Utká se totiž s Irinou Beguovou (54.), kterou sice už pětkrát v kariéře dokázala porazit, naposledy se nicméně v Petrohradu radovala Rumunka, která Kvitové dokonce nadělila kanára (6:4, 6:0).

Mezi přihlášenými figuruje v Dauhá také Markéta Vondroušová (38.), nad jejím startem však kvůli čerstvému zranění pravého přitahovače visí zatím otazník. Sama tenistka uvedla, že do Dauhá odcestuje a o svém startu se rozhodne až na místě. Pro Vondroušovou je v Dauhá maximem druhé kolo a na úvod ji letos čeká Kazaška Jelena Rybakinová (16.), se kterou jediný vzájemný duel loni v Moskvě vyhrála.

Svou druhou účast v hlavní soutěži v Dauhá vyhlíží Tereza Martincová (40.), která však bude mít v prvním kole náročnou soupeřku v podobě Ukrajinky Eliny Svitolinové (15.), se kterou Češka jediný dosavadní vzájemný zápas loni v Indian Wells ve dvou setech prohrála. Loni Martincová v Dauhá nestartovala, předloni zde uhrála druhé kolo.

Ani Kateřina Siniaková (45.) nemá zrovna snadný los, v prvním kole na ni čeká obhájkyně semifinále, americká ranařka Jessica Pegulaová (14.), jejíž tenis je zejména na rychlém tvrdém povrchu velmi nebezpečný. Na vzájemné souboje to mají Češka s Američankou vyrovnané 1:1. Siniakové se v minulosti v Dauhá nedařilo, ještě zde v pěti pokusech nepřešla přes první kolo. Může však být povzbuzena povedeným vystoupením v Dubaji, kde si připsala první tři letošní singlová vítězství.

Z hráček z první světové desítky budou v Dauhá chybět pouze jednička Ashleigh Bartyová, jež plánuje návrat na kurty po triumfu na Australian Open až na začátku března v Indian Wells, a také Karolína Plíšková, která se teprve dostává do kondice po prosincovém zranění ruky. Také Češka má v plánu svůj návrat uskutečnit v Indian Wells.