Michalička pojí život s univerzitním tenisem jako asistent trenéra

- Jan Vojkůvka

Bývalý člen třetí světové stovky, Marek Michalička, zahajuje novou etapu svého života. Po kariéře profesionálního tenisty se vrhá do trenérských vod na univerzitě v Oklahomě, kde na něho čeká úloh asistenta hlavního kouče.

Bylo to nečekané prohlášení, když Marek Michalička v rozhovoru pro Tenisový svět nastínil, že končí svou kariéru a bude se věnovat práci trenéra ve Spojených státech. Přitom si letos vylepšil kariérní maximum na žebříčku, mohl bojovat v kvalifikacích na grandslamech...

Nakonec však pověsil tenisovou raketu na hřebík, naposledy hrál na mistrovství republiky, kde se dostal do finále. A od té doby řešil především svou cestu do Ameriky, překonal problémy s vízi a před dvěma týdny byl přivítán na univerzitě v Oklahomě, kde bude pracovat jako asistent Jaye Udwadii, trenéra univerzitního mužského týmu.

Oklahoma State University či Cowboy Tennis je novým domovem bývalého českého tenisty, který v kariéře vyhrál 377 profesionálních zápasů a ve 214 poznal příchuť porážky. „Myslím, že není lepší místo, kde bych mohl začít svou trenérskou kariéru, než zde v OSU,“ řekl Michalička v rozhovoru pro web okstate.com. „Jsem nadšený, že budu spolupracovat s Jayem Udwadiou, který je nejúspěšnějším trenérem v univerzitním tenisu a doufám, že se toho od něho hodně naučím,“ podotkl.

Devětadvacetiletý bývalý tenista sice nikdy v kariéře nedokázal vyhrát titul na challengeru, ale během posledních pěti let vybojoval 11 titulů na futures, stal se mistrem republiky a získal také jedenáct deblových trofejí.

Jsem nadšený, že se Marek připojí k naší rodině Cowboys,“ vítá angažmá Čecha trenér Udwadia. „Je to skvělá osobnost, která bude vynikajícím doplňkem do našeho programu a univerzity jako celku. Jeho zkušenosti z profesionální kariéry a kontakty po celém světě našemu týmu hodně pomohou,“ věří.

Michalička přitom má výrazné zkušenosti i s univerzitním tenisem. Navštěvoval univerzitu ve Wisconsinu, za níž ve dvouhře zaznamenal 97 výher a jen 35 porážek, čímž nasbíral druhou nejvyšší vítěznou úspěšnost v historii Wisconsinu. Navíc přidal 86 výher ve čtyřhře. Jako nováček v sezoně 2007/08 přitom vybojoval ve dvouhrách bilanci 23-2. Předtím, než v roce 2011 vystudoval s bakalářským titulem ekonomii, tak byl třikrát členem All-Big Ten (obdoba All-Stars), třikrát si zahrál ve finále NCAA a byl zvolen nejužitečnějším hráčem.

Je mi ctí, že se mohu připojit k rodině OSU. Doufám, že pomohu Cowboys stát se jedněmi z nejlepších v univerzitním tenise,“ dodal Michalička.