Novinky z Davis Cupu. Finálový turnaj se letos uskuteční ve dvou fázích

- Marek Bartošík

Organizátoři Davis Cupu prozradili několik podrobností k letošnímu vydání finálového turnaje. Po kvalifikačním kole (4.–5. března) bude v zářijovém termínu následovat skupinová fáze za účasti 16 týmů. Vyřazovací část, začínající od čtvrtfinále, se uskuteční v závěru listopadu. Pořadatelé podle svých slov změnili hrací systém s ohledem na zpětnou vazbu od tenistů a nehrajících kapitánů.

Otazníků ohledně Davis Cupu 2022 je opět o něco méně. Nadále sice platí, že nejsou známa místa konání, pořadatelé z ITF a investiční skupiny Kosmos ale sdělili klíčová data pro letošní vydání slavné týmové soutěže.

Ve dnech 14.–18. září se bude konat ve čtyřech městech skupinová fáze, v níž bude startovat 16 týmů. Jistotu účasti zatím mají loňští šampioni Rusové, finalisté z Chorvatska a s nimi i držitelé divokých karet Britové a Srbové. O zbylých 12 výběrech se rozhodne v březnové kvalifikaci.

Skupinová fáze mimochodem vypukne pouhé tři dny po vyvrcholení grandslamového US Open a skončí devět dní před začátkem týmového Laver Cupu, jenž je oficiální akcí ATP. Pro elitní tenisty, kterým se bude dařit v New Yorku a zároveň chtějí startovat na londýnském Laver Cupu, tak bude účast v základní skupině Davis Cupu prakticky vyloučena.

Vyřazovací část, do níž postoupí osm reprezentací, se uskuteční od 23. do 27. listopadu v dosud neznámém městě. Letošní Davis Cup tedy skončí o týden dříve než loni, kdy se hrálo až do 5. prosince. Zároveň ale mezi ním a finále Turnaje mistrů bude mezera pouhých tří dnů, což opět přinejmenším zkomplikuje plány nejlepším tenistům.