Menšíkův splněný sen. Finalista melbournské juniorky strávil týden se světovou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Český junior Jakub Menšík má za sebou jeden z největších zážitků dosavadního tenisového života. Talentovaný junior byl pozván do Bělehradu samotným Novakem Djokovičem, s nímž strávil hned pět dní. Během nich se Srbem nejen trénoval, ale také poznal, jak to funguje v profesionálním týmu mužské světové jedničky.

Menšík zazářil v lednu na juniorce Australian Open. Probojoval se na turnaji pro naděje budoucnosti až do finále a v něm svedl heroickou bitvu s Američanem Brunem Kuzuharou. Podlehl mu až po 3 hodinách a 43 minutách 6:7, 7:6 a 5:7, přičemž v závěru utkání ho postihly obrovské křeče, kvůli kterým musel být po zápase odvezen z kurtu na vozíčku.

Jeho výkony v Melbourne však zaujaly mnoho lidí. Mezi gratulanty byla dokonce i mužská světová jednička. Srb poslal Menšíkovi video zprávu, v níž jej oslovil: „Hello, my friend.“

„Nevěřil jsem svým očím a uším, ten, kdo mě oslovuje jako svého přítele, je opravdu můj velký tenisový vzor a aktuální tenisová jednička Novak Djokovič!“ vzpomínal na zprávu Menšík. „Říkal, že viděl moje finále, kdy mě na konci třetího setu chytly křeče do stehen, ale já se snažil i za cenu velkých bolestí zápas dohrát.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jakub Menšík (@mensik.jakub)

„Obdivně se vyjádřil k mému výkonu, a co je hlavní, pozval mě spolu s mým týmem do svého tenisového centra v Bělehradu, abychom si spolu zatrénovali,“ potěšilo Menšíka, jenž neváhal a pozvánku přijal.

„Ze začátku jsem vůbec nevěřil, že je to skutečnost, ale už za pár dní jsem se vydal se svým tenisovým trenérem Tomášem Josefusem a mentálním trenérem Draganem Vujovičem do Bělehradu,“ pokračoval český tenista, který ve společnosti Djokoviče strávil celých pět dní.

Každý den Menšík s Djokovičem dvě hodiny trénoval na kurtu a následně jej sledoval při práci, poslouchal jeho rady a měl možnost využívat veškerý servis jeho týmu. To zahrnovalo kondiční cvičení, fyzioterapii i regeneraci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jakub Menšík (@mensik.jakub)

„Mohl jsem dělat všechno, co on, a díky tomu nahlédnout pod pokličku tréninkového programu. Nebylo nic, na co by neodpověděl mně nebo mým trenérům,“ těšilo Jakuba Menšíka.

Kromě tréninku si s Djokovičem užil i trochu kulturního života. Se svým týmem byl totiž pozván do Srbovy restaurace v Bělehradě, kde jsou vystaveny i jeho tenisové artefakty, především pak trofeje.

„Když jsem viděl všechny ty poháry a trofeje, uvědomil jsem si a představil si tu dlouhou cestu, kterou musí člověk urazit, a co všechno musí dokázat, aby se stal světovou jedničkou. Nezbylo mi, než se hluboce Novakovým výkonům poklonit,“ vzpomínal s nadšením český junior.

Djokovič, jenž je pro Jakuba Menšíka velkým vzorem, šestnáctiletého Čecha oslnil i v jiných aspektech než těch tenisových. „Stal se pro mě velkou inspirací i v dalších věcech, které podniká. Je až neuvěřitelné, jakou pozornost věnuje mladým hráčům, s jakou lehkostí jim předává svoje know-how, jak se s nimi dělí o své zkušenosti,“ upozornil.

„Chová se jako úplně normální člověk, který si s vámi popovídá o všem, je milý a vnímavý. Velkou péči také věnuje svému zdraví, pečlivě naslouchá svému tělu i mysli a vše dělá opravdu naplno – i proto je tak dobrý. Těším se, že neocenitelné zkušenosti, které jsem od něj získal, zařadíme do mých tréninkových plánů i zápasů,“ dodal Menšík.