Koncert české lvice! Kvitová v Dubaji porazila světovou dvojku Sabalenkovou

- Marek Bartošík

Přesně takovou vzpruhu Petra Kvitová potřebovala. Dvojnásobná wimbledonská šampionka si připsala na turnaji v Dubaji velmi cennou výhru, když v osmifinále skolila světovou dvojku Arynu Sabalenkovou po setech 6:4 a 6:4. Jednatřicetiletá Češka tak postoupila do svého prvního letošního čtvrtfinále, kde bude její soupeřkou Lotyška Jelena Ostapenková (21.).

Ani jednu z protagonistek atraktivního souboje nezastihl úvod sezóny v nejlepším rozpoložení. Petra Kvitová vyhrála před dubajským kláním pouze dvě ze šesti letošních utkání, Aryna Sabalenková vstupovala do turnaje se zápasovou bilancí 3:3. Přestože byla favoritkou právě třiadvacetiletá Běloruska, osmifinále se jevilo vzhledem k nevýrazné formě obou hráček jako velmi otevřené.

Kvitová v prvním setu nejprve vedla 2:0, Sabalenková však manko obratem dohnala. Na další brejk české tenistky ze sedmého gemu už ale zareagovat nedokázala. Druhé dějství zahájila lépe běloruská ranařka, nicméně Kvitová ztrátu dvou gemů rychle vymazala. Klíčový úder na returnu předvedla opět v sedmé hře, náskok poté udržela do konce utkání.

Obě tenistky v duelu nastřádaly šest dvojchyb, Kvitová ale přestřílela svou soupeřku na esa poměrem 7:0. Zkušená Češka tak postoupila poprvé v sezóně do čtvrtfinále a zároveň si připsala svůj první triumf nad hráčkou z Top 10 od předloňského turnaje v Dauhá.

O postup mezi nejlepší čtyřku zabojuje Kvitová proti někdejší vítězce Roland Garros Jeleně Ostapenkové, s níž má kladnou vzájemnou bilanci 4:3 na zápasy.

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, SAE, 703 580 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Aryna Sabalenková (BLR, 2.) – PETRA KVITOVÁ (25.) 4:6, 4:6