Tenis je pořád mou vášní, odmítá konec kariéry Wawrinka. Zápas už neodehrál skoro rok

- Filip Lefenda

Už je to více než jedenáct měsíců, kdy se naposledy na kurtech představil Stan Wawrinka. Bývalá světová trojka stihla v roce 2021 odehrát jen šest utkání, od té doby laboruje se zraněnou nohou. Na konec kariéry ale rodák z Lausanne stále nemyslí a má jasno – na okruh se chce stůj co stůj vrátit. Vpřed ho i v šestatřiceti letech žene neutichající vášeň pro hru.

„Lidé se mě často ptají, proč se ještě po zranění tolik snažím o návrat. Je to proto, že tenis je mou vášní. Miluji ho i vše okolo něj,“ prozradil Wawrinka redaktorům webu Roland Garros.

„Mnozí zapomínají, proč vlastně se sportem začali. Je to hra. V momentě, kdy se stanou profesionály, berou ho už příliš jako práci,“ pokračoval někdejší třetí hráč žebříčku, jenž se během jedenáctiměsíční odmlky zaviněné několikrát operovaným levým chodidlem propadl na současnou 171. pozici.

„Já se chci tenisem hlavně bavit. To je to, co mě stále motivuje a žene dopředu,“ tvrdí Wawrinka. Minulý týden potvrdil, že se plánuje vrátit během antukové části sezony a chystá se zahrát si i právě grandslam v Paříži, který v roce 2015 celý ovládl. Ve finále tehdy porazil současnou světovou jedničku Novaka Djokoviče.

„Je už dlouho pevným členem velké trojky. Z té se mi ale vždy nejlíp hrálo právě proti němu. I když mě porazil víckrát, než dovedu spočítat, musím říci, že mi jeho hra sedí. Vím, že se mě bojí. Hlavně na grandslamech,“ podotkl Wawrinka.

Pevný termín návratu do soutěžního kolotoče zatím svěřenec trenéra Daniela Vallverdúa a vítěz šestnácti trofejí z profesionálního okruhu nestanovil.