Po roce zpátky v Dubaji a s nejvyššími ambicemi. Vyzrála jsem, smála se Krejčíková

- Jan Vojkůvka

O tom, kde nastartovala Barbora Krejčíková svou cestu mezi hvězdy ženského singlu, by se mohly vést spory. Osmifinále na Roland Garros 2020 bylo prvním krůčkem, který ji premiérově vynesl do elitní světové stovky. První opravdový průlom však zažila o několik měsíců později na turnaji WTA v Dubaji, kde dokráčela do svého vůbec prvního finále v nejvyšší kategorii v kariéře a naznačila, že se od ní čeští fanoušci dočkají skutečně velkých věcí.

Loni v březnu v Dubaji dokázala Krejčíková dokráčet až do finále, když zvládla pět zápasů bez ztráty setu a vyřadila takové hráčky jako Marii Sakkariovou nebo Jelenu Ostapenkovou. Zastavit ji dokázala až Garbiňe Muguruzaová.

Jednalo se ovšem o fantastický úspěch české tenistky, která se díky tomu prodrala do první čtyřicítky žebříčku a naznačila, že s ní hvězdy ženského tenisu musejí počítat. To ostatně potvrdila v květnu a červnu, kdy vyhrála turnaj ve Štrasburku a posléze senzačně ovládla Roland Garros. Následovalo osmifinále Wimbledonu, vítězství na Livesport Prague Open a náročnou sezonu zakončila postupem do čtvrtfinále v Cincinnati a na US Open a také účastí na Turnaji mistryň.

Zkrátka parádní rok pro českou hvězdu, z které je dnes světová trojka ve dvouhře a nadále patří do absolutní špičky i ve čtyřhře.

Její pouť mezi hvězdy tedy loni definitivně započala právě v Dubaji, kde se tento týden jako druhá nasazená řadí mezi největší favoritky.

„Myslím, že se od té doby hodně věcí změnilo. Myslím, že jsem prostě dospěla, vyzrála jsem,“ usmívala se na tiskové konferenci v Dubaji. „Prostě hraji více tenis, víc se tomuto sportu věnuji a hodně jsem zesílila mentálně,“ pokračovala česká tenistka, jejíž zápasová zátěž byla v minulé sezoně kvůli singlovým úspěchům ohromná. Ostatně odehrála 62 singlových a 50 deblových zápasů na nejvyšší možné úrovni.

„To všechno je důvodem, proč jsem se tolik zlepšila a proč jsem tam, kde jsem,“ podotkla Krejčíková, která je ráda, že je po roce opět v Dubaji a může se pokusit dokončit svou práci z minulé sezony, kdy až na vrchol nedosáhla.

„Loni to tu bylo úžasné. Byla to moje úplně první tisícovka, na které jsem se dostala do finále,“ připomněla, že v roce 2021 se v Dubaji hrál turnaj kategorie WTA 1000. Letos je v Dubaji podnik kategorie WTA 500, jelikož „tisícovka“ se přesunula do katarského Dauhá. Oba turnaje si totiž každý rok své kategorie střídají.

„Pamatuju si, že jsem tu odehrála spoustu těžkých zápasů. Hrála jsem proti grandslamovým šampionkám a tak. Byl jsem schopná je porazit, dostala jsem se do finále a to byl úžasný úspěch,“ vzpomínala. „Dubaj mám hodně ráda a těším se na další zápasy,“ dodala světová trojka.

Turnaj zahájila Krejčíková velmi dobře, když v prvním kole porazila ve dvou setech Caroline Garciaovou. V osmifinále se střetne s Dajanou Jastremskou z Ukrajiny.