Rozhodčí, který zneužíval pravomocí, po suspendaci rezignoval na svou funkci

- Jan Vojkůvka

Zdá se, že kauza kolem šéfa ITF rozhodčích Soerena Friemela má další dohru. Nadále už totiž supervizora a šéfa rozhodčích dělat nebude. Poté, co byl za zneužívání svých pravomocí a nevhodné chování na rok suspendován, s okamžitou platností rezignoval na svou funkci.

Friemelovi vlastně nic jiného než rezignovat nezbylo. Pokud by to neudělal, ITF by jej odvolala, což by byla další velká kaňka v jeho životopise. A tak se raději rozhodl vedení Mezinárodní tenisové federace ušetřit práci.

Zkušený rozhodčí odstoupil poté, co byl za porušení kodexu chování rozhodčích na rok suspendován a neuspěl se svým odvoláním.

Friemel, jenž byl nejvyšším funkcionářem profesionálního tenisu na poli rozhodčích, byl obviněn ze zneužívání pravomocí jedním z mladších rozhodčích a vyšetřování skutečně odhalilo, že se měl dopustit nevhodných komentářů k podřízeným rozhodčím a zároveň měl na základě vlastních sympatií rozhodovat o vysílání rozhodčích na turnaje.

To potvrdila i ITF, která jej provizorně suspendovala už 19. června 2021. Podle mluvčího ITF zneužíval své autority a osobní moci, což odpíralo etickému kodexu rozhodčích a supervizorů.

Jaký bude další osud tohoto rozhodčího a držitele zlatého odznaku, je v současnosti nejisté. Do povědomí širší veřejnosti se před probíhající kauzou dostal už v roce 2020, kdy na US Open z pozice supervizora diskvalifikoval Novaka Djokoviče za jeho odpálení míčku, kterým zasáhl čárovou rozhodčí do krku.