Vyžadované očkování na turnajích? Klidně obětuji další grandslamy, pohrozil Djokovič

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič splnil svůj slib a poprvé od své deportace z Austrálie promluvil k celé kauze. Světová jednička v rozhovoru pro BBC uvedla, že se očkovat proti covidu nenechá, klidně kvůli tomu obětuje i další grandslamy a nebude obhajovat své tituly z Roland Garros a Wimbledonu. „To je cena, kterou jsem ochoten zaplatit,“ řekla srbská hvězda.

Djokovič v exkluzivním rozhovoru pro BBC pohrozil, že pokud budou oba zmíněné grandslamové turnaje vyžadovat očkování proti covidu jako podmínku, aby na nich mohl hrát, nebude své loňské tituly obhajovat. Srb se vydal v lednu díky zdravotní výjimce do Austrálie, skončil však v detenčním hotelu a než byl deportován, byla mu dvakrát odebrána víza.

Na svém názoru ale nehodlá nic měnit, a dokonce je ochotný zajít ještě dál. Je totiž připravený vynechat veškeré turnaje, kde bude vyžadováno očkování. „Ano, to je cena, kterou jsem ochoten zaplatit,“ uvedl na otázku, jestli je schopen obětovat účast na turnajích, zejména pak na Roland Garros a Wimbledonu, pokud po něm bude vyžadováno očkování proti covidu.

„Rozhodnutí, která mají vliv na mé tělo, jsou pro mě důležitější než tituly nebo cokoli jiného,“ pokračoval Srb. „Snažím se být v souladu se svým tělem, co nejvíce to jde. Vždy jsem se hodně zajímal o zdraví, duševní pohodu či výživu.“

Zároveň však odmítl, že by kohokoliv nabádal, aby se choval jako on. „Nikdy jsem nebyl proti vakcinaci,“ upozornil. „Ale vždy jsem podporoval svobodu vybrat si, co si dáváte do svého těla,“ podotkla světová jednička, která odmítla, že by se stavěla do čela tzv. antivaxerů. Djokovičovi se nelíbí ani přezdívka Novax, kterou dostal právě v lednu za svůj pomyslný boj proti vynucenému očkování.

Ač v budoucnu nevylučuje, že se skutečně nechá očkovat, nehodlá k tomu být přinucen okolím či veřejností. Chce si o tom rozhodnout sám a nebýt přinucen například tím, že vakcinaci vyžadují právě pořadatelé tenisových turnajů kvůli nařízením svých vlád. „Udržuju si otevřenou mysl. Chápu, že všichni na světě se maximálně snaží virus zvládnout. Doufejme, že brzy bude konec,“ vyřkl své přání.

Vše měl v pořádku, přesto byl deportován
Djokovič se zároveň vyjádřil k celé kauze v Austrálii, kdy skončil na detenčním hotelu a nakonec byl nucen zemi opustit. „Byl jsem vážně smutný a zklamaný z toho, jak to pro mě v Austrálii skončilo,“ podotkl.

Jeho zdravotní výjimka, která byla schválena anonymně dvěma nezávislými australskými skupinami, sice nejspíš platná byla, ale nakonec se ukázalo, že problém byl se špatnými vízy, která se však dala napravit. Chytla se toho ale australská vláda, která byla pod obrovskou palbou kritiky, že do Melbourne nechala přiletět neočkovaného sportovce.

„To, co lidé pravděpodobně neví, je, že jsem nebyl z Austrálie deportován kvůli tomu, že bych nebyl očkovaný, nebo že bych porušil nějaké pravidlo či měl neplatná víza. Vše bylo schváleno australským federálním soudem i ministrem pro imigraci,“ vysvětloval.

„Důvod, proč jsem byl deportován z Austrálie, byl ten, že ministr pro imigraci využil své možnost ke zrušení mého víza na základě jeho domněnky, že bych mohl v zemi nebo ve městě vytvořit nějaké antivaxerské nálady, s čímž naprosto nesouhlasím,“ dodal tenista, který sice uspěl s odvoláním proti prvnímu odebrání víza, ale další odvolání proti zrušení víza ministrem pro imigraci Alexem Hawkem už mu úspěch nepřineslo.