ATP

Rekordní tiebreak! O zápis do historie se postarali dva Američané

- Radek Štohl

Že tento duel rozhodnou tiebreaky? To se tak nějak daleko očekávat. Druhý set mezi Johnem Isnerem a Reilly Opelkou v semifinále ATP v Dallasu však předčil všechny prognózy. Ve zkrácené hře bylo k vidění těžko uvěřitelných 46 míčků, tenisté se díky tomu zapsali do historických tabulek – byl to nejdelší tiebreak od roku 1990, tedy doby, kdy byla založena ATP Tour.

Isner (208 centimetrů) s Opelkou (211 centimetrů) díky svým parametrům patří k obávaným ranařům na okruhu, nastřílená esa v jejich podání nepatří k ničemu ojedinělému. Američané navíc posledních dvanáct setů ve vzájemných zápasech vždy dovedli do tiebreaku.

Celý zápas nenabídl jediný brejkbol, pouze v prvním setu byla k vidění shoda. Ve zkrácené hře tohoto dějství nejprve Opelka šel do vedení 4:2, o výhodu minibrejku okamžitě přišel. I když mladší z Američanů musel odvracet jeden setbol, sám druhou šanci zužitkoval.

Průběh druhého setu byl do tiebreaku ještě rychlejší. Tenisté na returnu dohromady získali pouhých šest míčků, vždy maximálně jeden v gemu. Znovu se tak rozhodovalo ve zkrácené hře.

Isner si vypracoval náskok 3:1, o chvíli později ale ztratil oba své servisy a měl namále. Minibrejk ale získal zpátky, bylo to tak 4:4. Od té doby začala pořádná přetahovaná.

Opelka za stavu 7:6 na returnu nevyužil první mečbol. Isner naopak v sedmnácté výměně tiebreaku vybojoval třetí setbol, první na podání. Ani ten nedokázal využít.

Hra nervů pokračovala, Američané si poctivě strážili své servisy. Až do stavu 23:22, kdy Opelka při podání Isnera využil devátý mečbol.

Reilly Opelka po dvou hodinách a třech minutách mohl slavit postup do finále, do kterého si pomohl 39 esy, John Isner jich nasbíral "pouze" 21. 

A jak dopadly nejdelší dosavadní tiebreaky? 20:18. Hned v sedmi případech.