Důstojné loučení v semifinále. Lehečka vzal v Rotterdamu set Tsitsipasovi

- Marek Bartošík

Parádní jízda kvalifikanta Jiřího Lehečky (137.) halovým turnajem v Rotterdamu skončila v semifinále. Dvacetiletý Čech v něm nestačil na favorizovaného Řeka Stefanose Tsitsipase (4.) po setech 6:4, 4:6 a 2:6. Lehečka může být navzdory porážce se svým účinkováním na „pětistovce“ ABN Amro World Tennis Tournament velmi spokojen – jako úspěšný kvalifikant a zároveň semifinalista nastřádal 200 bodů, které ho v pondělním vydání žebříčku posunou do elitní stovky.

Po výhrách nad Jesperem De Jongem, Corentinem Moutetem, Denisem Shapovalovem, Boticem van de Zandschulpem a Lorenzem Musettim čekala na Jiřího Lehečku v Rotterdamu obrovská výzva. Soupeřem stále se lepšícího českého reprezentanta totiž byl v semifinále čtvrtý hráč žebříčku Stefanos Tsitsipas.

Dvacetiletý Lehečka si proti nasazené jedničce počínal velmi dobře. První set dokonce získal, když řeckému favoritovi nenabídl žádný brejkbol a sám si připsal brejk ve třetí hře.

Ve druhém dějství si oba tenisté pečlivě střežili servis, až v klíčovém desátém gemu slavil třiadvacetiletý Tsitsipas úspěch na returnu, čímž duel poslal do rozhodující sady. V ní už na dvorci dominoval, když nečelil žádnému brejkbolu a sám uzmul brejky ve druhé a závěrečné osmé hře.

Lehečka však může opouštět Rotterdam se skvělým pocitem. Po nevydařených výkonech a rychlých porážkách v Quimperu a Montpellieru se vrátil na vítěznou australskou vlnu a znovu ukázal, že se svou agresivní a zároveň všestrannou hrou může pomýšlet na vysoké mety. V pondělí se navíc stane novou českou jedničkou, patřit by mu mělo 95. místo v žebříčku ATP.

ABN Amro World Tennis Tournament, Rotterdam (muži, NED, 1 349 070 EUR, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) [1] – JIŘÍ LEHEČKA (137.) [Q] 4:6, 6:4, 6:2