Denní menu, 12.2.2022: Brenda Fruhvirtová je znovu ve finále. Lehečka v Rotterdamu podlehl Tsitsipasovi

- Redakce

Jiří Lehečka, který si v pátek zajistil premiérový posun do elitní světové stovky a poprvé v kariéře postoupil do semifinále turnaje ATP, vyzval v sobotním utkání na „pětistovce“ v Rotterdamu jednu z největších hvězd současnosti. Český tenista sice vyhrál nad světovou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem první set, nakonec však padl 6:4, 4:6 a 2:6. Markéta Vondroušová a Kateřina Siniaková vstoupily vítězně do tříkolové kvalifikace na turnaji kategorie WTA 500 v Dubaji. Brenda Fruhvirtová v Argentině vyhrála devátý zápas za sebou.

Češi v akci

Brenda Fruhvirtová je znovu ve finále
Úchvatná pouť Brendy Fruhvirtové pokračuje (1078.). Čtrnáctiletá česká tenistka na podniku ITF v argentinském Tucumanu po týdnu znovu postoupila do finále, v sobotním semifinále porazila Elizabeth Mandlikovou (331.) dvakrát 6:4.

Fruhvirtová vyhrála deváté utkání v řadě, na probíhajícím turnaji ještě neztratila ani set. O druhý titul na profesionálním okruhu mezi ženami se utká s domácí nasazenou jedničkou Paulou Ormaecheaovou (177.). Tenistky se střetly už uplynulý týden, Češka bývalou 59. hráčku žebříčku dvouhry porazila ve třech setech.

Lehečka po boji podlehl Tsitsipasovi
Parádní jízda kvalifikanta Jiřího Lehečky (137.) halovým turnajem v Rotterdamu skončila v semifinále. Dvacetiletý Čech v něm nestačil na favorizovaného Řeka Stefanose Tsitsipase (4.) po setech 6:4, 4:6 a 2:6.

Lehečka si v bezmála dvouhodinovém utkání dlouho strážil vlastní servis, poprvé o něj přišel až v desáté hře druhého setu. Ve třetím dějství už na dvorci dominoval finalista loňského Roland Garros Tsitsipas, jenž získal brejky ve druhé a závěrečné osmé hře.

Český reprezentant může být navzdory porážce se svým účinkováním v Rotterdamu velmi spokojen – jako úspěšný kvalifikant a zároveň semifinalista nastřádal 200 bodů, které ho v pondělním vydání žebříčku posunou do elitní stovky.

Siniaková si poradila s Cristianovou
Po Markétě Vondroušové úspěšně zahájila svou pouť kvalifikací v Dubaji (WTA 500) také Kateřina Siniaková (44.). Pětadvacetiletá Češka přehrála v úvodní rundě Rumunku Jaqueline Cristianovou (58.) za hodinu a čtvrt 6:1 a 7:5, přičemž ve druhé sadě otočila nepříznivý stav 3:5.

Siniakovou čeká ve druhém kole kvalifikace souboj s Australankou Maddison Inglisovou (129.).

Vondroušová úspěšně vstoupila do kvalifikace v Dubaji
Markéta Vondroušová (38.) zvládla úvodní kolo kvalifikace turnaje v Dubaji. V souboji s Enou Šibaharaovou (538.) sice v prvním setu dvakrát ztratila servis a přišla tím dvakrát o vedení, ale jinak byla na kurtu lepší hráčkou a Japonku porazila ve dvou setech 7:6(2), 6:3.

Další soupeřkou Vondroušové bude Američanka Claire Liuová (88.).

Rosol nestačil v českém semifinále na Gengela
České derby okořenilo semifinálový program dvouhry na turnaji v Šarm aš-Šajchu. V něm se více dařilo Markovi Gengelovi, který porazil nasazenou jedničku Lukáše Rosola po setech 6:3, 7:6(3) a zahraje si první letošní finále.

Vítěz celkem šesti turnajů ITF v utkání proměnil 2 z 11 brejkbolů. Při svém podání naopak čelil sedmi brejkbolům a Rosolovi povolil využít jen jeden.

Gengel s Rosolem vybojovali deblový titul
Po vzájemném semifinále ve dvouhře se Marek Gengel a Lukáš Rosol představili v Šarm aš-Šajchu také ve finále čtyřhry. Čeští tenisté si v souboji o titul poradili s nasazenými trojkami Sanjarem Fajzjevem a Sergejem Fominem z Uzbekistánu, které porazili 6:4, 6:3 a vybojovali na egyptské pětadvacítce deblovou trofej.

Bolardt s Paulsonem slaví deblový titul
Antonín Bolardt a Andrew Paulson opanovali soutěž čtyřhry na turnaji ITF v tuniském Monastiru. Čeští tenisté porazili ve finále japonsko-nizozemskou dvojici Šinji Hazawa, Ryan Nijboer za 67 minut 6:0 a 7:5.

Zatímco třiadvacetiletý Bolardt má nyní na kontě dvě deblové trofeje z okruhu ITF (tu první loni v Pardubicích získal rovněž s Paulsonem), o tři roky mladší Paulson má ve stejné statistické kolonce už osm turnajových vavřínů.

ATP/WTA

ABN Amro World Tennis Tournament, Rotterdam (muži, NED, 1 349 070 EUR, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) – JIŘÍ LEHEČKA (137.) 4:6, 6:4, 6:2

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, SAE, 703 580 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (38.) – Ena Šibaharaová (JPN, 538.) 7:6(2), 6:3
Jaqueline Adina Cristianová (ROU, 58.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (44.) 1:6, 5:7

ITF World Tennis Tour

Egypt Men´s Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
LUKÁŠ ROSOL (274.) – MAREK GENGEL (434.) 3:6, 6:7(3)

Finále čtyřhry
GENGEL, ROSOL – Fajzjev, Fomin (UZB) 6:4, 6:3

W25 Tucumán (ženy, ARG, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (1078) – Elizabeth Mandliková (USA, 331.) 6:4, 6:4

Magic Hotel Tours, Monastir (muži, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
BOLARDT, PAULSON – Hazawa (JPN), Nijboer (NED) 6:0, 7:5