Tohle není fotbal! Dánský talent se opřel do argentinských fanoušků

- Michal Hladký

Dánský tenista Holger Rune bude chtít na turnaj kategorie ATP Tour 250 v argentinském Buenos Aires co nejrychleji zapomenout. Od pořadatelů obdržel divokou kartu, jenže vypadl hned v prvním kole, když po setech 6:7(4), 3:6 nestačil na domácího Sebastiana Baeze. To ovšem nebylo hlavním problémem, osmnáctiletý mladík se následně opřel do tamních fanoušků, kteří se dle jeho slov chovali nedůstojně.

„Argentina Open je nádherným turnajem, bohužel s nepříliš dobrou atmosférou. Nemám rád, když na mě fanoušci během zápasu řvou, ať držím hubu. Bylo to nedůstojné nejen ke mně, ale také k celému sportu,“ opřel se do argentinského publika Holger Rune.

Ten na prohraném prvním kole s domácím Baezem našel alespoň jedno pozitivum, a to reakci rozhodčího na umpire. „Snažil se vyzvat fanoušky k respektu,“ pochválil osmnáctiletý mladík arbitra v prohlášení, které vydal na svém Instagramu.

„Plně chápu, že diváci fandí jejich krajanovi. Ale měli by si uvědomit, že tohle není fotbal. Tenista nemá na kurtu spoluhráče, kteří by ho mohli podpořit,“ dodal 88. hráč světového žebříčku.

Třeba ovšem uvést i opačný úhel pohledu. „Je pravda, že diváci byli proti němu (Runemu), avšak rozhodně se nechovali neuctivě. Když ve druhém setu upadl, tak poté, co vstal, sklidil velký aplaus. A když utkání skončilo, všichni mu při jeho odchodu zatleskali,“ nechal se slyšet jeden z uživatelů Twitteru, který údajně klání osobně navštívil.

A jeho tvrzení potvrzuje i video, které bylo v Buenos Aires pořízeno.

Holger Rune nevstoupil do letošní sezony zrovna ideálně. V Adelaide postoupil sice z kvalifikace až do prvního kola, od té doby ale nevyhrál ani jeden zápas. Na druhém podniku ve stejném městě skončil hned na samém počátku, což se opakovalo i na Australian Open. Následně se Dán přesunul na antuku do Argentiny, kde se pro něj staly osudným první kola v Cordobě a v již zmíněném Buenos Aires.