Definitivní konec? Dojatý Delpo odehrál patrně poslední utkání své kariéry

- Marek Bartošík

Bylo to naposledy, co se zaplněným hledištěm rozléhal známý popěvek „olé olé olé olé Delpo Delpo“? Mnohé napovídá tomu, že bohužel ano. Populární argentinský tenista Juan Martín del Potro odehrál na domácím turnaji v Buenos Aires první soutěžní utkání po 32 měsících, o klasický comeback na tour se ale nejednalo. „Jestli to dnes byl můj poslední zápas, odcházím šťastný,“ sdělil del Potro, s nímž velmi silně cloumaly emoce.

Buenos Aires Lawn Tennis Club, centrální dvorec s kapacitou 5000 míst, kompletně obsazený nadšenými diváky. Třiatřicetiletý Juan Martín del Potro v těchto podmínkách velmi pravděpodobně zakončil svou úspěšnou, zároveň však zraněními protkanou kariéru.

Někdejší třetí hráč žebříčku podlehl na antukovém klání ATP v Buenos Aires svému krajanovi Federicu Delbonisovi 1:6 a 3:6, výsledek argentinského derby však vůbec není důležitý.

Věž z Tandilu, jak se mimořádně oblíbenému tenistovi přezdívá, se totiž vydal patrně naposledy předvést své umění na dvorec. Vůbec poprvé v profesionální kariéře jej přitom na místě sledovala jeho matka Patricia, spolu s ní ho z hlediště podporovalo i přibližně 80 rodinných příslušníků a blízkých přátel z „jeho“ Tandilu.

„Dnešek je tečka. Nyní se musím zbavit bolesti v koleni, abych mohl žít normální život. Tenisu však nechám otevřené dveře, protože to, co jsem dnes večer zažil, je nezapomenutelné. Jestli to dnes byl můj poslední zápas, odcházím šťastný,“ vyjádřil se dojatý del Potro.

O všech zraněních zápěstí či kolene, která potkala argentinského dlouhána, bychom psali dlouho. Jeho kariéra je ale spojena také s významnými úspěchy. Delpo má ve sbírce celkem 22 trofejí včetně US Open 2009 a Indian Wells 2018, daviscupový vavřín za rok 2016, olympijské stříbro z Ria a bronz z Londýna.

Argentinský ranař ničil své soupeře především dělovým forhendem se specifickým nápřahem. Za oběť mu padla i největší tenisová esa – sedmkrát Roger Federer, šestkrát Rafael Nadal, čtyřikrát Novak Djokovič a třikrát Andy Murray.

Co bude dál, je ve hvězdách. Krásné zážitky, spojené s nejzářivějšími momenty kariéry del Potra, už ale jemu ani jeho oddaným fanouškům nikdo nevezme.