Kouzlo Rotterdamu? Griekspoor opět skolil favorita, tentokrát po zázračném obratu

- Marek Bartošík

Že se nedá skóre 2:6 a 2:5, navíc proti favoritovi, otočit? Tallon Griekspoor důrazně nesouhlasí! Nizozemský držitel divoké karty předvedl v prvním kole halového turnaje v Rotterdamu parádní comeback, když udolal Rusa Aslana Karaceva 2:6, 7:6(2) a 7:6(0). Co na tom, že Karacev vedl v rozhodujícím dějství dvakrát o brejk a v deváté hře měl na returnu dva mečboly…

Co mají společného Aslan Karacev, Karen Chačanov a Stan Wawrinka? Všichni se stali na podniku ABN Amro World Tennis Tournament obětí domácího zástupce Tallona Griekspoora.

Nizozemský reprezentant skolil před čtyřmi lety trojnásobného grandslamového vítěze Wawrinku 4:6, 6:3 a 6:2, o rok později přidal výhru 3:6, 6:3 a 6:2 nad Karenem Chačanovem a letos našel recept na Aslana Karaceva. Mimochodem jedná se o všechny jeho kariérní výhry nad hráči z elitní dvacítky žebříčku.

Světová čtrnáctka Karacev ztratil prakticky vyhraný zápas – vedl o set a brejk, poté o minibrejk v tiebreaku druhého setu, pak dvakrát o brejk ve třetím dějství, k tomu disponoval dvěma mečboly. Ani takové příležitosti mu ale na triumf nestačily.

Pětadvacetiletý Griekspoor tak nadále úspěšně působí na elitním okruhu ATP, kam se přesunul z challengerů, jichž v minulé sezóně opanoval rekordních osm! Letos zapsal 62. hráč žebříčku čtvrtfinále na přípravném turnaji v Melbourne (nenastoupil proti Rafaelu Nadalovi), druhé kolo na Australian Open (těsně padl s Pablem Carreňem Bustou) a první rundu v Montpellieru (prohrál s pozdějším šampionem Alexandrem Bublikem).

Dalším soupeřem Griekspoora bude v rotterdamském osmifinále buď Srb Filip Krajinovič, nebo loňský finalista Márton Fucsovics z Maďarska.

ABN Amro World Tennis Tournament, Rotterdam (muži, NED, 1 349 070 EUR, tvrdý povrch – hala)
1. kolo dvouhry
Tallon Griekspoor (NED, 62.) – Aslan Karacev (RUS, 14.) 2:6, 7:6(2), 7:6(0)